Maailman rakastetuin nainen
24.03.2017 Loviisan Sanomat


Marian ilmestyspäivä nostaa mieleeni unohtumattoman hetken ikuisessa Roomassa. Olin toimittanut Rooman Saksalaisessa kirkossa Suomen itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksen (6.12.). Samalla osallistuin roomalaisille tärkeään Maria-juhlaan (8.12.) .

Aamulla varhain suunnistin Espanjalaisportaiden vieressä sijaitsevalla Colonna dell Immaculata-aukiolle, jonne 1854 pystytetyn korkean Maria-pylvään eteen tuli juuri sillä hetkellä nosturiauto tuomaan kukkaseppelettä Marian kaulaan ripustettavaksi.. Vähän myöhemmin paikalle lipui paavin turva-auto, Johannes Paavali II piti puheen ja kansa tungeksi laskiessaan hartaasti kukkia pylvään jalustalle rakkaalle Äiti-Marialleen. Hänen perisynnittömän sikiämisensä päivä (immaculata conceptio) on roomalaisille juhla- ja vapaapäivä. Annoin suoran radioraportin Suomeen tuosta huippuhetkestä. Juhlahetki kosketti myös luterilaista pappia.

Luterilainen reformaatio tunnustaa Marian ikuisen neitsyyden, mutta ei ole yhtynyt kirkon mariologiseen oppiin tahrattomasta sikiämisestä ja taivaaseen ottamisesta (assumptio). Mutta luterilaisten tunnustuskirjojen mukaan uskomme, että Maria yhä rukoilee kirkkonsa ja meidän puolestamme.

Maria ei ole vain katolisten tai ortodoksien Pyhä Äiti, vaan hän kuuluu erotuksetta kaikille kristityille. Maria on osa pelastushistoriaa, hän kuuluu evankeliumiin. Myös meillä Suomessa Marialla on omat juhlapäivänsä. Joulukuun kahdeksannesta seuraa, että tasan yhdeksän kuukauden kuluttua syyskuun kahdeksantena on Marian syntymäpäivä.

Marialla on niin runsaasti juhlimisen aiheita ja ansioita, että olen vuosikymmenien mittaan saanut saarnoissani nostaa hänestä joka vuosi aivan uusia puolia esiin. Niin nytkin. Marian päivänä saarnaan Vantaan Hämeenkylän kiinnostavassa ”kuvakirkossa”. Sen neljätoista pysähdyspaikkaa kertovat havainnollisesti pääsiäisen ylivertaisesta salaisuudesta. Taidemaalari Silja Rantanen ja kuvanveistäjä Martti Aiha ovat teoksillaan luoneet kokonaisuuden, joka ohjaa ajatuksen juhlien juhlaan, pääsiäiseen.

Maria rinnastetaan Laulujen laulun morsiameen ja hänelle annettiin nimitykset Norsunluinen torni, Libanonin torni ja Daavidin torni. Hämmentääkö, kun Jumalan äiti rinnastetaan torniin tai vanhurskauden ja pelastuksen peiliin? Heijastaviin pintoihin katsomalla ihminen voi saada elinvoimaa ja sielun kauneutta.

‘ Kirkkotaiteessa Maria usein istuu kulta-punaisen sädekehänsä alla Viisauden valtaistuimella. Taustalla häämöttävä lukupulpetti viittaa hänen oppinaisuuteensa. Marian päähän taiteilija on usein asettanutjalokivin koristellun kruunun muistuttamaa Marian puhtaudesta, viisaudesta, kauneudesta, voimasta, kirkkaudesta, ilosta ja suloisuudesta. Marian ilmestykset ovat synnyttäneet pyhiinvaellusintoa ihmeiden tapahtumapaikoille Italian ja Itävallan lisäksi Ranskaa, Portugaliin ja Irlantiin. Itä-suomalaiset vaellukset pyhillä poluilla Enonkoskelle ovat oma lukunsa.

Tuska on Marian alinomainen seuralainen. Se täytti Marian ja hänen perheensä elämän alusta lähtien. Maria on lempeä, rukoileva lohduttajamme elämän tappioissa. Jo vanha Simeon ennusti, että Marian sydämen läpi oli miekka lyövä. Anna-Maija Raittila liitti virteensä kärsivän Marian:

”Maria Herran äiti, jäi yksin pimeyteen.”

Kynttilät, kukat, ikonit, virret ja koko madonna-kultti kuvastavat kuvataiteen ja musiikin keinoin, miten tuskan miekka tunki, myös äidin sydämeen. Kristus on uusi Adam ja Maria uusi Eeva.

Riikinkukkokin vahvistettiin Marian symboliksi muistuttamaan elämän väreistä ja värähtelyistä. Ei ole mikään julkinen salaisuus, että Neitsyt Marian sädekehän tähdet ovat siirtyneet Euroopan unionin lippuun, jonka sininen väri on peräisin Marian viitasta.

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen.info