Kallio soi
28.03.2017 Sekalaisia lehtijuttuja


HSmetro-lehdelle 28.3.2017

Kallion kirkko soi. Messut, konsertit ja pyhät hetket täyttävät Lars Sonckin yli sata vuotiaan kirkon. Taiteen ja tunteen kaipaajat etsivät Kallion katedraalista virvoitusta.

Kallion kirkko on aamusta iltaan auki. Sibeliuksen kellokoraali on jo toista sataa vuotta soinut päivittäin klo 12 ja klo 18. Se on eniten soitettu Sibeliuksen teos. Kallio on myös musiikin ja taiteen mekka.

Minut yllättää aina miten hiljaisuudella on Kalliossa paikkansa. Kalliossa on ääntä, ääntä ja ääntä, mutta seuraavan kulman takana hiljaisuus ottaa tulijan valtaansa. Kallio ei uneksi vaan paukuttelee henkseleitään. Kahviloissa soristaan, pubeissa päristään ja teattereissa nautitaan. Pelastuslaitoksen pii-paat tai ratikoiden kimmahdukset kaupunkilaisen korva hädin tuskin erottaa, mutta hyvällä tavalla ne muistuttavat urbaanin autuuden iloista. Kalliolla on niin monet kasvot, mutta aina niitä yhdistää sydämen vahva sivistys ja kauneuden loppumaton kaipaus.

Ehkä yllättävintä Kalliota ovat lintujen pyrähdykset ja niiden kesästä kerskuvat äänet. Kun aamukuudelta tartun uintikassiini ja kohtaan Urheilutalon altaassa ja saunassa aamuvirkut, kuulen myös aamun ensiuutiset. Yksi kylpijöistä läjäyttää aina HS metro-nipun pukuhuoneen penkille, uutispommit eivät ole vain kännyköiden varassa. Paperilehdet kuuluvat yhä kalliolaisten aamurituaaleihin.

Myös lokit albatrosseineen kuuluvat nyky-Kallion kuvaan. Sinä aamuna heräsin lokkien äänekkääseen liitoon kun tarkastelin kaihtimen raoista aamun ihmettä. Kas lokithan ne siinä olivat komeasti valloittaneet Kallion kulmat. Valitsivatko tänä keväänä Kallion jo ennen Kauppatoria?

Kesäaíka toi ainakin minulle lisätunnin valoisaa valveillaoloaikaa. Ihmettelen kyllä niitä joille kellon siirtäminen on ylivoimaisen vaikeaa. Tulkaa valoon pimeyden lapset, antakaa ajalle aikaa.

Veli-Matti Hynninen

rovasti, Kallio