Sorkat sojossa valoa päin
30.03.2017 Loviisan Sanomat
Tunti sinne tai tänne kävi ihmisten hermoille. Siitä tuli nopeasti kevään ykkösuutinen. Kelloa ei saa siirtää vaativat valon vastustajat.

Kesäaika otettiin Suomessa käyttöön 1981 ja 2002 siitä säädeltiin EU-direktiivillä. Kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja talviaikaan palataan aina lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Kesäaika on kuitenkin eniten eurooppalaista herkkua, suurin osa maailmasta ei tunne koko käsitettä. Aurinkokelloa tuskin voisi siirtää radaltaan. Pitäisikö siis koko kysymystä tarkastella globaalisti, keskinäisriippuvaisen maailman näkökulmasta?

Harvoihin asioihin suomalaiset syttyvät näin hanakasti. Kansalaisaloite kesäajasta luopumiseen keräsi muutamassa päivässä eduskuntakäsittelyn edellyttämät 50 000 allekirjoitusta. Eduskunta joutuu siis - tahtoi tai ei - rukkaamaan kansalaistensa kellot.

Kansalaisten kapina on aika yllättävä. Pitäisikö miettiä mitkä asiat meitä suomalaisia eniten huolestuttavat? Maailman hätätila? Sodat? Pakolaiset? Suljetut rajat? Turvapaikan hakijat? Käännyttämiset`Palauttamiset? Vai tulevan kesän sääkö sitten okisi polttavin aihe?

Onko siis hölinä kansalaisaloitteesta sittenkin puhdasta hölmöilyä, koska kansallisilla päätöksillä ei siitä voi irtaantua. Keskustelu on tietenkin sallittavaa, toivottavaakin. Eduskuntakäsittelyssä voi asianomainen valiokunta merkitä mietintöönsä ponnen, jossa se patistaa hallitusta olemaan kellonkäsittelyssä aktiivinen.

Kun suomalaiset europarlamentin jäsenet, mepit tekivät viime vuonna tästä aloitteen, he perusteklivat sillä ettei kellonsiirrolla ole mitään perustetta. Niinpä komissio ilmoitti selvittävänsä löytyykö perusteita?

Innostusta ei unionissa näytä tästä syntyneen.

Oli nimenkeräyshankkeella menestystä tai ei, kansalaisille keskustelu kyllä kelpaa. Euroopan unionin direktiivillä on oma aikansa ja ajatuksensa.

Kesäaikajärjestelyn tarkoituksena on lisätä valon määrää valveillaoloaikana. Silloin kun ollaan hereillä, tehdään työtä tai käydään koulua, hommat sujuvat paremmin valoisassa. Kertyneet valoisat tunnit ”siirretään” iltaan, mutta nukkuessa valoisat tunnit menisivät ”hukkaan”.

Kesä tai talvi, olen tottunut aamuviideltä tai kuudelta uimaan. Loviisan uimarannalla luonto on lähellä. Helsingin Urheilutalolla on tunnelma korkealla. aamuviideltä aamu-uinnille mereen. Uinti ja sauna maistuvat ainakin minulle parhaiten aamuvarhaisella. Tunti sinne tai tänne, ei haittaa.

Kesäaika tuo minulle lisätunnin valoisaa valveillaoloaikaa. Ihmettelen hieman niitä, joille kellon siirtäminen tuntuu niin kovin vaikealta.

Tulkaa valoon pimeyden lapset, antakaa ajalle aikaa.

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen.info