Uudistumisen ilo kuuluu paastoon
06.04.2017 Loviisan Sanomat
Uskonpuhdistajan ja kielimiehen Mikael Agricolan päivänä Suomi liputtaa tottuneesti suomen kielelle. Tänä vuonna liput nousevat samalla muistuttamaan äänestäjiä, että paikalliset päätökset ovat tärkeimmästä päästä. Se mikä on paikallista, on todellista.

Huhtikuun yhdeksäntenä syntyivät Elias Lönnrot (1802) ja Maria Jotuni (1880). Pernajassa syntynyt ja Viipurissa koulua käynyt kirjakielen ja suomalaisen kirjallisuuden isä Agricola kuoli huhtikuun yhdeksäntenä 1550.

Näinä päivinä kevät puhkaisee talven virallisesti. Kala alkaa olla kudulla ja lintu soitimella. Helsinki muuttui hetkeksi väriltään keltaiseksi. Kiinalaiset valtiovieraat katkaisivat kadut ja Hullujen päivien keltaiset kassit heiluivat itsetietoisesti hullaantuneiden ostajien kaksissa käsissä.

Syväpaaston vakavuudella siirrytään nyt suuren viikon kärsimystielle.

Huhtikuun yhdeksännen perinteeseen liittyy Maria Egyptiläisen tarina. Sitä ei kovin laajasti tunneta, mutta sen viesti on vavisuttava. Palestiinassa (421) henkensä heittänyt pyhä Maria Egyptiläinen tunnettiin myös nimellä Syntinen.

Egyptissä syntynyt kuvankaunis Maria harjoitti nuoruusvuosinaan maailman vanhinta ammattia. Hän muutti siinä kolmikymppisenä Jerusalemiin valloittaakseen paremmin asiakkaita pyhiinvaeltajien joukosta.

Mutta sitten tapahtui ihme. Kun hän seisoi Neitsyt Marian ikonin ääressä, hän kuuli äänen. joka kehotti häntä menemään Jordan-virran toiselle puolelle. Ääni lupasi, että sieltä löytyisi rauha ja uusi elämä.

Maria astui Jordanin toisella rannalla olevaan Johanneksen luostariin, halusi tulla kastetuksi ja lähti uudistuneena ihmisenä pelottomasti erakon erämaatielle.

Huomaamatta vierähtivät vuosikymmenet autiomaassa.

Elämänsä lopulla hän kohtasi pyhän Zosimuksen jolle hän uskoutui ja kertoi koko elämäntarinansa. Zosimus antoi Marialle ehtoollisen. Seuraavan kerran kun Zosimus tuli tapaamaan Mariaa, hän kohtasi hänet kuolleena. Zosimus toimitti erämaassa hautaan siunaamisen Marialle.

Maria Egyptiläinen sai kunnianimen erämaanäiti. Erämaassa tuulellakin on oma äänensä pilvien varjostamissa kallioiden onkaloissa paahtavan auringon hellittäessä otettaan. Tarina opettaa miten virvoittavaa on välillä tarttua vaeltajan matkasauvaan ja asettua yksinäisyyden erämaahan.

Historian alusta lähtien kilvoittelijat ovat löytäneet rauhan luopumalla arkirutiineista ja vetäytymällä hiljaisuuteen. Syväpaastoa voi toteuttaa vaikka kieltäytymällä sosiaalisen median houkuttavista kutkutuksista. Tai vetäytymällä metsäpoluille tai vaikkapa vain kävelemällä hetken raikkaassa kevättuulessa kotikaupungin puistokäytävillä.

Paasto kutsuu jokaista Jumalan uudistavaan maailmaan, rakkauteen, toisten arvostamiseen, Jumalan todelliseen elämään. Idän kirkkoperinnettä edustavat ortodoksit muistavat pyhittäjä-äiti-Maria Egyptiläistä paastonajan viidentenä sunnuntaina.

Hylkäämällä syntisen elämänsä, voi katumuksessa ja parannuksessa uudistua ja löytää elämäänsä uuden ilon.

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen.info I