Uimahalista pilkettä ja hyvätuulisuutta
15.04.2017 Sekalaisia lehtijuttuja


Urheiluhallit.fi/fix20

14.4.2017Avaan aamuni kello neljältä Hesarilla. Lehden jälkeen, heti kuudelta jonotan Kallion uimahallin ovella. Joka aamu sama rituaali. Joku nykii ovea, toinen sanoo, ei se vielä.

Ja sitten. Kun ovi aukeaa, alkaa ammun ensimmäinen kilpajuoksu; ehdinkö ennen muita ”omalle kaapilleni 28?”

Suihkuun, kylmävesialtaaseen. Puolikilometriä isossa altaassa. Vesihierontaan. Saunaa. Pesun jälkeen puntariin. Tunnin paketti ja kaupan kautta j´kotiin aamukahville.

Tämä toistuu joka arkiaamu (ma-pe). Viikonloppuisin (la-su) ajan Kalliosta Malmille, joka avataan seitsemäksi. Siellä samat rituaalit höyrysaunalla vahvistettuna. Kesällä uintipaikkani on stadika ja lomalla kesämökkini Rovastilan ”Kultaranta”. Savusaunassani ei löylyä heitetä eikä lyödä vaan löyly luodaan.

Entisenä kello viiden talviuimarina opin jo aikanaan nauttimaan uinnista ja saunasta joka aamu.

Jonossa, suihkussa, lauteella ja pukukaapin äärellä lentävät kommentit. Jos olen minuutin verran myöhässä, aina kuulen: ”Iltavuorossako sitä?”.

Uimahalli tietää parasta terapiaa ja maailmanparannusta. Trumpit, HIFKit, pormestarivalinnat, kevätlinnut ja kesäsäät ennustetaan parhaiten uimahallissa. Mehevimmät juorut, piispanvaalit tai vaikka lottopotit punnitaan aina uimahallissa. Väliin vastailen oman ammattialani kysymyksiin.

Uimahalli toistaa itseään. Jokaisen uintityylin, allaskäytöksen ja halun tervehtiä tai olla tervehtimättä, oppii tarkasti tuntemaan. Ne jotka uivat ahkerasti, oppivat vedenvaraan heittäytymisellä myös antautumaan täysillä elämälle.

Uimahalli opettaa myös muista elämän perusasioita. Urheilu ja pakolaiset ovat loukkaamattomia, Vapaavuori vahva, Sipilän sote-hallitus heikko, sillä parhaat asiantuntijat istuvat aina lauteilla tai pukuhuoneen penkillä.

Kun tämän on oppinut, huomaan astuvani hallista ulos aina hyvällä tuulella pilke silmäkulmassa.

Veli-Matti Hynninen

rovasti, kamarineuvos, radiotoimittaja