Suvaitsematon Unkari eristäytyy
21.06.2017 Kallio-lehti
Minulle Unkari alkoi avautua 1980-luvun alussa. Miehitysvallan alta nousut uusi Unkari halusi palata demokratiaan ja vapauteen. Mutta sitten kaikki alkpi taantua.. Viktor Orban Fidez-puolueineen johtaa nyt maata eristykseen ja itsekkääseen suvaitsemattomuuteen. Demokratian alasajo puistattaa.

Loviisan ystävyys Unkarin Csömörin kanssa alkoi 1980-luvun alussa. Seurakuntaryhmä Csömristä on taas tulossa Suomeen. Unkarilaisten mukana heräävät onnelliset muistot.

Csömörin pappi Péter Solymár oli tunnettu hersyvistä tarinoistaan.

Kesäiltojen rattoisat juttutuokiot Loviisan tai Csömörin pappilaterasseilla kestivät vuosikymmeniä illasta toiseen. Unkarilaiset olivat tottuneet selviytymään miehittäjistään ja kylmänsodan kahleistaan leikkivällä huumorilla. Jutut lensivät Budapestistä Kremliin, pönäkät neuvostojohtajat saivat kuulla kunniansa kun unkarilaiset hykertelivät ja pilailivat heidän kustannuksellaan.

Kasvoimme Péter Solymárin kanssa läheiseen yhteydenpitoon ”kaksoisveljeksinä”. Meitä yhdisti veljesrakkauden lisäksi yhteinen usko, seurakuntayhteys, myös puhelin oli jo silloin keksitty ja posti kulki. 1980-luvun alussa syttynyt ystävyys otti ilmaa Malevin ja Finnairin siipien alta. Nopeasti ylittyi sata nousua ja laskua ystävyyden kiitoradoilla. Csömörin ja Loviisan seurakuntaystävyys kasvoi nopeasti perheiden ja ihmisten väliseksi kanssakäymiseksi, rakkaudeksi.

Suomen ja Unkarin välinen lämpö ei ole uusi asia. Jo 1800-luvulta virinnyt heimotyö, suomalais-ugrilainen yhteydenepito, vilkas kulttuurivaihto, 1959 solmittuine kulttuurisopimuksineen rakensivat vahvaa siltaa maittemme välille. Luterilaisten seurakuntien yhteydenpito ja stpendiaattivaihto on oma lukunsa.

Unkari on häikäisevä sekoitus länsi- ja itämaista vuorovaikutusta, luonteenlaatua, kuumavesilähdettä, kylpylää, pustaa,salamia, paprikaa, teatteria, musiikkia, ja mukavaa yhdessäoloa.

Riensimme useasti suoraan Budapestin kylpylöistä sinfonia- tai oopperakonsertteihin, jotka takasivat kultuurinautinnon lisäksi hyvät unet joskus jo ennen aikojaan. Vaikka Hungaroring on lähellä Csömöriä, autourheilun intohimot jäivät enemmän puheenaiheeksi. Benko Dixieland- jazzyhtyeestä tuli nopeasti suosikkini. Ferenc Snetbergerin kitara soi usein korvissani tai soittimissani.

Oopperatähtien aariat Pitti Katalinin Macbethia myöten virkistävät muistia. Maailmankuulu unkarilainen jalkapallo pyörii mielissä ja puheissa. Sen lisäksi seurakuntaelämästä, kirkon toimintatavoista puhutiin väsymättäi. Unkarin ja Suomen tarinat kerrattiin yhä uudestaan.

Veljesmaan ylitsevuotava vieraanvaraisuus innoittaa yhä ylittämään riman kekseliäästi. Kun csömöriläisten vastavierailuilla Suomi oli koluttu reunasta reunaan, rakennettiin seurakuntaystävyyden siltaa meren yli Ruotsia ja Viroa myöten. Skandinavia ja Baltia oli unkarilaisille ihmemaata. Vaikka unkarilaisilla on oma Balatoninsa ja Tonavansa, merimatkat ja savolaiset kesämökit saunoineen, laitureineen, onkineen ja soutuineen ovat unkarilaisille jännittävintä ja halutuinta hyvää.

Vuonna 1985 cömöriläisten monikymmenpäinen seurue laskeutui lentokoneesta suoraan Tidstrandin bussiin. Ajettiin läpi valkean yön, pilkottavien järvien ja aina vain jatkuvine metsien suoraan Nilsiän Herättäjäjuhlille. Vaikka siioninvirret eivät olleet unkarilaisille tuttuja, kokemukset ja kommentit olivat innostavia:

”Ovat nuo suomalaiset aika erikoisia kun malttavat keskellä kaunista kesää kokoontua metsään kymmenin tuhansin yhdessä rukoilemaan.” Tämä ihme Unkarissa yhä muistetaan.

1980-luvun alusta saarnasin Csömörin kirkossa aina sakasaksi, Berliinissä opiskellut Péter-pappi tulkitsi saarnat unkariksi. Kun suomentaito levisi Csömöriin, Eszter Solymárista tuli valkituinen tulkkini, Gyula Borhin ja muiden suomea puhuvien cömöriläisten lisäksi.

Loviisan ensimmäisessä rauhanfoorumissa 1987 nähtiin Csömörin nykyinen pormestari Istvan Fabri yhdessä Köszegin nykyisen papin Csaba Baranyan kanssa. Rauhanfoorumi on ollut unklarilaisille tärkeä suomalais-ugrilaisten veljeskansojen kohtaamispaikka.

Unkarin vapauduttua totalitarismin kahleista, luultiin demokratian kulta-ajan alkaneen. Toisin on käynyt. Vaikka Unkari on Euroopan unionin jäsenmaa, se on pahasti livennyt demokratiasta. Viktor Orbanin Fidesz-puolue on syössyt maan jyrkästi erotteleviin itsekkyyden syövereihin, josta oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja rauhan ajatus on kaukana.

Onneksi aito ystävyys kestää.

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen.info