Hyvä aita - hyvät naapurit
09.11.2017 Loviisan Sanomat




Tulikekäleet sinkoilivat ja venäläinen ruletti pyörähti villisti kun kaksi entistä Moskovan suurlähettilästä vaihtoi kokemuksiaan Venäjästä. René Nyberg ja Hannu Himanen ovat valppaita ja vaativia sanankäyttäjiä.

Nybergin analyysi reformaation vaikutuksista suomalaisuuteen ilmestyi äsken Frankfurter Allgemeine Zeitungissa ja Kanavassa. Hannu Himasen tuore kirja Länttä vai itää, Suomi ja geopolitiikan paluu on vahvasti ollut esillä viime viikkoina kirjamessuilla, mediassa ja kahvipöydissä.

Hannu Himanen ja René Nyberg ovat peilanneet Moskovan suurlähetystössä Paasikiven muotokuvan alla Suomen turvallisuutta Venäjän näkökulmasta. Tulos on vastakkainen.

Putinin Venäjän demokratian ja oikeusvaltion irvikuvana, jossa talouden ongelmat kasaantuvat tunkkaisessa ilmapiirissä. Venäjän henki haisee ja purkaa kansallisen itsekkyyden höyryä ilmoille. Venäjä ei ole oikeusvaltio, oikeudellista varmuutta ei ole, eikä kansalaisilla ole yksityisyyden suojaa.

Suuruuden palauttamista haikaileva Putin vertailee itseään Yhdysvaltoihin, vahvistaa voimapolitiikkaansa ja pullistelee Krimin ja Ukrainan valloituksillaan. Venäjän suunnanmuutos on lännessä kyllä huomattu mutta hatarasti noteerattu. Nöyryytetty Venäjä hakee nyt ilmiselvästi revanssia. Vaikea kumppani naapureille, ongelma Euroopalle ja Suomelle.

Britannian EU-eron (Brexitin), Trumpin valinnan, ja oman heikkouden säikähdyttämä Venäjä uhkaa kyberhyökkäyksillään Ukrainaa ja länsimaita. Putin puree, Eurooppa suree. Himasen mainitsemat trendit punnitsevat Venäjän sisäistä kehitystä, kasanvälisen roolin muutosta. Putinin Venäjä tahtoo horjuttaa länttä eikä Suomella ole enää kylmän sodan aikaista erityisasemaa, muistuttaa Himanen.

Sodan ja rauhan raja on hämärä. Infosotaa. Ukraina-sotaa. Sotakalustoa Itämerelle. EU:lle omaa puolustuspolitiikkaa. Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Tähän maailmantilanteeseen Himanen iskee Suomen Nato-kortin pöytään:

”Nato on Suomen turvallisuusankkuri.”

Nyberg taas heristää tälle sormea ja näkee Suomen Nato-jäsenyyden johtava välirikkoon Venäjän kanssa. Suomi ja Ruotsi ovat vieneet Nato-yhteistyönsä jo niin pitkälle kuin se ilman jäsenyyttä on mahdollista.

On hyvä että Suomi arvostaa EU:n yhteistä puolustusta, Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Mutta Himasen mielestä se ei riitä, Suomen on nostettava Nato nopeasti Suomen turvallisuuden takaajaksi.

Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen omaa aluepuolustusta, loisi alueellista vakautta ja lisäisi Suomen politiikan johdonmukaista ennustettavuutta. Naton kollektiivinen puolustus ja Suomen kansallinen puolustus tukisivat toisiaan. Uskottavan puolustuksen päätehtävä on toimia pelotteena (detrenssinä), perustelee Himanen.

Suomen Venäjä-suhde on murroksessa. Suomella ei enää ole Kekkosen aikaista etuoikeutta istua muina miehinä Venäjän karhun polvelle siliteltäväksi.

Hannu Himanen on tuttu mies. Kun hän astelee tänään radiovieraakseni aion kysyä, mitä hän tuumii amerikkalaisen runoilijan Robert Frostin Mending Wall-runosta:

”Hyvä aita tekee hyvät naapurit”.

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen