Maaila voi sittenkin pelastua
23.11.2017 Loviisan Sanomat




Elämä yllätti minut Timo Honkelalla.

Kesän alussa asteli radiostudioon vieraakseni tyylikäs gentlemanni, professorismies, joka aivosyövän inspiroimana päätti yllättää maailman rauhanajatuksella. Hänen kirjansa Rauhankone, Tekoälytutkijan testamentti (2017) kannustaa lukijan uuteen toivoon. Hän kysyy, onko maailma valmis rauhaan?

Honkela panee uskomaan, ettei maailmanrauha ole enää utopia, vaikka vain harvat uskovat siihen - rauha on löydettävissä. Maailma voidaan sittenkin pelastaa.

Professori Honkela uskoo, että tietotekniikan avulla ihmiskunta voitaisiin valjastaa keskinäiseen yhteisymmärrykseen, aseellisesta väkivallasta pysyvään rauhantilaan.

Miten ihmeessä? Honkelan mullistava visio auttaa tekoälyn ja koneoppimisen kautta kestävään sovintoon. Tätä pitkää prosessia Timo Honkela kutsuu rauhankoneeksi. Sen avulla ihmissuku herätetään luomaan pysyvää rauhantilaa. Tähän ponnisteluun myös Jeesus itse velvoittaa kirkkonsa ja kaikki kansat sitoutumaan. En tiedä huomasiko Honkela samalla olevansa myös kirkkonsa asialla?

Näen Timo Honkelan ihmiskuntapoliitikkona, rauhanprofeettana, joka profetiallaan haastaa ihmiset ennakkoluulottomaan vuorovaikutukseen ja yhteyteen keskenään. Tekoäly tekee miljardien ihmisten yhteyden mahdolliseksi, se voi saada kielet, kulttuurit ja kokemukset sellaiseen vuorovaikutukseen, että maailmanrauha toteutuu.

Sotasankareiden sijaa pelastajiksi nousevat sairaanhoitajat, opettajat, tutkijat, yrittäjät, rakentajat, korjaajat, terapeutit, viljelijät, papit, musiikin ja teatterin tuottajat. Tekoäly muuttaa ammattien luonnetta, mutta kaikilla elämänalueilla se johtaa hyvinvointiin ja luottamukseen. Ihmisten intohimoksi kasvaa ymmärtävä läheisyys ja vapauttava hyväksyntä.

Arvaatteko minkä ilon ja innostuksen Timo Honkela nostattaa meissä papeissa, joille on uskottu juuri tämä elämäntehtävä, kuuluttaa pelastus kaikkeen maailmaan. Tekoäly on vain väline, jonka avulla maailma kehittyy rauhanomaisempaan suuntaan. Avaimena tässä kehityksessä on kieli, sanoman merkityksen oikea ymmärtäminen. Omien ja toisten tunteiden kohtaaminen. Ihmisen aivot, järki, intuitio, ominaislaatu, itsetunto ja innostus vahvistuvat yhteisten kokemusten kautta. Koko tulevaisuus valaistuu.

Timo Honkela on oivaltaja ja suunnannäyttäjä. Pekka Kuusi oli 1960-luvulla meille nuorille ylioppilaille ja sodankokeneille suomalaisille uuden suunnan ennakoija. Hänen välineitään olivat keynesiläinen talouspolitiikka ja rationaalinen suunnitteluideologia, talous- ja sosiaalipolitiikka kuuluvat yhteen, hän opetti. Silloin tapahtui ihme: Suomi ja maailma alkoi nousta oikeudenmukaisuuteen ja hyvinvointiin. Solidaarisuus ja rauha nousivat arvoon arvaamattoimaan.

Mutta sitten maailma taas musteni. Tähän pimeyteen tarvitaan näköjään Timo Honkelan kaltaisia suunnannäyttäjiä, rauhantekijöitä. Rauhankoneen avulla maailmankaikki ihmiset pääsevät kohtamaan toisiaan, kokevat toistensa kulttuureja, ympäristöjä, unelmia ja toiveita. Rauhanomainen maailma kasvaa ymmärryksen ja arvostuksen kasvaessa.

Rauhankone avaa intuition ja kielen saloja. Rauhankone avaa mielelle ja kielelle uuden tien, se auttaa hahmottamaan maailmaa luovalla, innostavalla tavalla. Miljardit ihmiset oppivat ymmärtämään toisiaan ja näkemään oman kokemuksensa toiseuden valossa ja voivat nousta tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle.

Timo Honkelan oivallus panee kysymään, voivatko kansainvaellukset, ilmastonmuutos, sota ja väkivalta, maailman suuret ongelmat löytää rauhankoneen avulla ratkaisun, uuden toivon ja tulevaisuuden?

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen.info