Onnittelupostia Tuomo Kautoselle
17.12.2017 Sekalaisia lehtijuttuja


Onnittelupostia Tuomo Kautoselle 19.12.2017

Ystävä, luotettava naapuri, Vuorikosken taivaltaja, Enonkosken luottomies. Ota vastaan lämpöiset onnittelumme syntymäpäivänäsi.

Tuomo Kautonen (70v) on tullut minulle tutuksi monesta. Muuten ei voisi ollakaan, koska Tuomon elämänhallintaan kuuluu niin kovin monta puolta.

Nuoruusvuosina Tuomo oli minulle yksi Tyyne ja Einar Kautosen komeasta lapsikatraasta, yksi hyvälahjaisista Kautosista. Vuodet toivat meidät lähemmäksi toisiamme, tutuiksi, naapureiksi, kavereiksi. Kun kesämaani, Rovastilan läheisyyteen 1960-luvun alussa rakennettu Vuorikosken kerhomaja siirtyi Tuomon hallintaan (1976) , meistä kehittyi vähitellen pysyviä naapureita. Tuomo naapurina on tiennyt monenlaista hyvää.

Sopuisan myötäeläjän, talkoohenkisen naapurin apuun on helppo turvautua. Tuomon venemoottori, kirves, saha, lapio tai auto ovat käynnistyneet tarvitsijan tahtiin. Tuomo on luontainen auttaja, toimija. Häneltä on riittänyt apua ja myötämieltä joka lähtöön. Itse Martti Luther vahvistaa Tuomon elämänasenteen näin:

”Jokapäiväiseen leipään kuuluvat ruoan, juoman, kodin ja monen muun hyvän lisäksi hyvät ystävät ja luotettavat naapurit.”

Tuomon taidot tunnetaan. Kun Rovastilaan piispanaukiolle suunniteltiin suurikokoiselle veistokselle jalustaa, Tuomon kokoama ”kyläparlamentti” ryhtyi tuumasta toimeen. Tuomo suunnitteli, valoi, rakensi, johti, jousti ja vei hankkeen hyvään päätökseen. Tauno Mustonen huolehti taideteoksen kunnostamisesta, tuomolaiset pohjasta, perustuksesta. Talkoohenki toimi. Työn jälki kertoo paljon tekijästään.

”Tuomon tallissa” on totuttu toimimaan tehokkaasti ja eleettömästi. .Pyhien polkujen reitistöt, huolto,viittamerkkien maalaukset, reittimerkinnät, kartastot, reitistön raivaukset, oranssitolppatalkoot, koevaellukset, veneretket, veneiden ja välineiden vuokraamiset, kuljetukset hankinnat. Pyhät polut-suurhanke tarvitsee ahkeria tekijöitä, asiaan sitoutuvia Tuomo Kautosia. Ei ihme että Tuomolle, käytännön miehelle on kertynyt vastuuta liian kanssa, monesta ja kaikesta.

Tuomon työ Pyhien polkujen hallituksen jäsenenä ja Enonkosken kunnan luottamusmiehenä on vahvistanut asioiden hoitoa. Tuomo yhdysmiehenä, tiedonvälittäjänä, vaikuttajana on ollut korvaamatonta toimintaa. Tuomon rooli kunnanisänä on antanut koko polkuhankkeille kantavuutta. Lisäksi Tuomon kynä on tuottanut ahkerasti painettua tekstiä eri lehtien ja median välityksellä. Ennen kuin suomalainen ja kansainvälinen vaeltajien virta enemmän vyöryy Enonkoskelle, tarvitaan lisää Tuomo Kautosen kaltaisia tositoimijoita.

Tuomo ei ole vain hyvä kaveri ja luotettava naapuri vaan laajassa mitassa pyhien polkujen avainhenkilö, vaeltaja, rukoilija ja yhteyksien rakentaja.

Liitämme juhlapäivänä rakkaat ja runsaat kiitokset ja rukoukset. Rukoilen ihmettä häneltä, jolla yksin on voima parantaa ja johtaa tulevaisuuteen ja toivoon.

”Kaikkivaltias Jumala, me kiitämme sinua siitä, että siunaat meitä terveeksi tekevällä lahjallasi. Vavista uskoamme ja rakkauttamme sinuun ja Poikaasi Jeesukseen Kristukseen, joka elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti.”

Omasta, perhekuntani ja Pyhät Polut ry:n puolesta

Siunaavin onnentoivotuksin

Veli-Matti