Suomi on hylkysyrjässä
11.01.2018 Loviisan Sanomat
Iloitsen presidentinvaalikeskusteluista kahdesta syystä. Sähäkkä pohdinta herättää miettimään mihin ollaan menossa? Ja toiseksi, ilmoille singahtelee uudissanoja ja kutkuttavia välähdyksiä. Sanalla on painoa.

Vihreiden Pekka Haaviston ”Kansainvälinen väestösopimus” ja RKP:n Nils Torvaldsin ”Hylkysyrjä” paljastettiin saman päivänä. Ne päihittävät kirkkaasti kuluneet fraasit ja totiset torvet. Väyrynen ja Huhtasaari todistavat kuuluvansa keskenään samaan sarjaan tutuilla hokemillaan. Kaikille kelpaavat ympäripyöreydet ovat monen ehdokkaan tuntomerkkinä. Siksikö Torvaldsin ja Haaviston oivallukset erottuvat tasaisesta taonnasta.

Näkisin että Nils Torvaldsin maine intellektuellina ajattelijana ja Pekka Haaviston tie presidentiksi 2024 on noususuunnassa.

Nils Torvaldsin uudissana ”hylkysyrjä” varoittaa kansojen jakautumisesta kahtia niin Venäjällä, Yhdysvalloissa kuin meillä Suomessa. Kahtia jakautuminen johtaa ihmiset, paikkakunnat ja maat eroon toisistaan, hylkytavaraksi. Sana ”hylkysyrjä” on tunteikas ja universaali metafora, joka kertoo miten vaarallista on luiskahtaa muista eristyksiin. Hylkysyrjä on vastaisku omahyväiselle itsekkyydelle jota persujen Huhtasaari ehkä ehdokkaista intomielisimmin julistaa ajaessaan Suomea pimeän pussin perälle.

Politiikka ei saa juuttua menneeseen, sillä uusi ei avaudu itsestään vaan on tartuttava tulevaisuuteen kuin härkää sarvista. Hylkysyrjä tarkoittaa sivuun jättämistä, josta kärsivät syrjään jätettyjen lisäksi myös syrjään jättäjät. Tälle mustalle listalle ei Suomea pidä päästää eikä rajatonta rakkautta pidä säästää.

Nils Torvalds ja Pekka Haavisto esittelivät oivalluksiaan samana iltana television eri kanavilla. Kumpikin näkee, että Suomi voi auttaa kansainvälisten kriisien ratkaisemisessa. Kansainvälinen ilmastosopimus ei riitä, Suomen pitäisi tehdä aloite kansainvälisestä Väestösopimuksesta, vetosi Haavisto.

Haaviston mielestä maailma tarvitsee nyt sellaisen sopimisen, jossa keskitytään ongelmien syihin. Haavisto tuntee Afrikkansa ja on kolunnut kehitysmaita reunasta reunaan. Suurin hätä on köyhien maiden naisilla. Siksi naisten aseman parantaminen vähentäisi väestönkasvua ja pakolaisuutta.

Haavisto kantaa huolta myös Itämeren Nordstream-kaasuputkesta jota ei pidä nähdä vain ympäristökysymyksenä vaan rauhan kysymyksenä. Venäjältä Ukrainan läpi Eurooppaan vedetty kaasuputki vaikuttaa myös Suomeen.

Pekka Haavisto näkee miten vaarallinen on ”hylkysyrjä” missä tahansa maailman kolkassa. Hänen mielestään Suomen pakolaispolitiikka on ollut liian tiukkaa ja palautusherkkää. Miten ihmeessä Suomi voi palauttaa Suomeen juurtuvia pakolaisia Irakin tai Afganistanin sotapesäkkeisiin kuolemaan?

Pekka Haavisto on valinnut kampanjansa motoksi sanayhdistelmän ”Vastatuuli on paras”. ”Ei kun betonia selkärankaan ja otsa rohkeasti vastatuuleen”, vetoaa vanha stadilainen sanonta. Haasteita ei pidä pelätä vaan niihin tulee tarttua. Tappiot ja takaiskut voivat olla elämän parasta vahvistusainesta.

Presidenttiehdokkaiden puheenvuorot jatkuvat. Seuraan mielenkiinnolla löytyykö vielä uusia pelinavauksia, uutta rohkeutta ja uusia sanoja avaamaan tulevaisuutta.

Politiikan tutkijaprofessori muistutti pari päivää sitten, että Sauli Niinistöä ja Vladimir Putinia yhdistää se, että kumpikin on kansalaisjärjestön ehdokkaana presidentiksi. Muut ehdokkaat ovat puolueidensa valitsemia.

Veli-Matti Hynninen