Rakkaus johdattaa paastoon
08.02.2018 Loviisan Sanomat


Laskiaista seuraava paastonaika johtaa ajatukset valoon ja kirkkauteen. Kohti pääsiäistä kuljettaessa valon määrä kasvaa ja elämän salaisuus avautuu rakkauden hengessä.

Rakkautta ei voi vahtia eikä vaatia.

Rakkaus on seurausta halusta kuulua jollekin, syttyä toiselle, maalle, aatteelle tai maailmalle. Helmikuun 14. päivä on omistettu kaikille niille, joille rakkaus on suurin kaikista ja joka ei koskaan katoa.

Ystävänpäivävillityksen pani alulle Italiassa kekseliäs pappismies Valentinus. Siksi ystävänpäivä on omistettu hänelle, rakkauden valloittajalle, miehelle jonka koko elämä muuttui rakkaudeksi.

Legendan mukaan Valentinuksen kirkon lähettyvillä sijaitsi varuskunta, jonka sotilaat tunnettiin evätystä rakkauden kaipuusta. Sotilailta rakkaus oli näet kielletty, se oli tungettu suljettuun kaappiin, jota ei saanut avata. Kaikki voimat ja aika piti keskittää sotimisen opetteluun, naisten kohtaaminen oli jyrkästi kielletty. Mutta kas kummaa, lempi vain kielloista huolimatta roihusi ja sotilaspolot tapailivat rakkaitaan salaa.

Kun tämä kantautui Valentinuksen korviin, hän teki kaikkensa että poikien rakkaus vapaammin löytäisi kohteensa. Hän alkoi kirkossaan salaa vihkiä pareja kaikessa hiljaisuudessa. Valentinuksen suopeus rakkaudelle kasvoi nopeasti legendaksi ja hänestä tuli kaikkien rakastavaisten ihailema pyhimys.

Kun tämä paljastui sotilasjohdolle, rakastavaisten suojelija Valentinus mestattiin 14. helmikuuta vuonna 269. Parisataa vuotta myöhemmin vuonna 469 hän pääsi roomalaiseen marttyyriluetteloon yhtenä niistä pyhimyksistä, ”joiden nimiä ihmiset aiheellisesti kunnioittavat, mutta joiden teot tuntee vain Jumala”. Kukista ja sydänkorteista rakentui hänen haudalleen vuori, jonka juurella rakastavaiset ympäri maan kävivät osoittamassa kiitollisuuttaan. Hänen kuolinpäivästään tuli kaikkien rakastavaisten juhlapäivä, jolle Suomessa olemme luonteemme mukaisesti antaneet laimennetun nimen ystävänpäivä.

Näin täysin tietämättään Valentinus muutti myös meidän suomalaisten elämäntapaa kun nyt ystävänpäivänä, ystävyyden nimissä muistamme toisiamme. Rakennamme rakkaudesta uuden vuoren postikortein, facebokein, somein, robotein tai vähintäänkin tekstiviestein. Osoitamme italialaisille ja muille etelän rakastavaisille, että kyllä Pohjolassakin rakkauden värit roihuavat siinä missä revontuletkin.

Tänä vuonna ystävänpäivä sattuu laskiaista seuraavaksi tuhkakeskiviikoksi, josta alkaa pääsiäisjuhlan valmistaminen eli suuri paasto. Niin kuin ystävänpäivä syntyi rakkaudesta ja ruoskasta leviten nopeasti ympäri maailman, leviää jumalallinen rakkaus saarnatuoleista maailman jokakolkkaan. En tiedä juhlitaanko Valentinusta jo Afrikassa ja Kiinassakin, jonne kristinusko tällä hetkellä vauhdikkaimmin leviää.

Ystävänpäivän lailla koko kristillinen usko on syntynyt rakkaudesta. Paasto ohjaa ajatuksen Jeesuksen ristintielle, jossa kivet lensivät, sotilaat riehuivat vallanpitäjät kiehuivat oikean oppinsa kanssa raivatakseen tieltä pois totuuden ja rakkauden kaipaajat.

Ajat eivät ole muuttuneet, mutta laskiaisesta alkava paasto nyt muistuttaa, että rakkauden voima vain vahvistuu aikain vaihteluissa.

Veli-Matti Hynninen

veli-matti@hynninen.info