Aamuhartaus Radio Deille 110701 Veli-Matti Hynninen

Kultaa kalliimpaa

Armahtakaa! Tämän viikon päällekirjoitus "Armahtakaa" innoittaa meitä hyväksymään toinen toisemme, asettumaan toistemme yhteyteen ehdoitta, vaatimuksitta, edellyttämättä toisiltamme määrätynlaista käytöstä tai olemista. Miksi näin? Eikö ihminen nyt sentään saisi valita seuransa ja hyväksyä vain mieleiset ihmiset, ja jättää ne vastenmielisemmät oman onnensa nojaan?

Armahtakaa-teema muistuttaa Jumalan tavasta toimia. Hän hyväksyy ehdoitta. Hän ottaa Sinut yhteyteensä ehdoitta ja lahjoittaa Sinulle kaiken hyvän. Hän lahjoittaa pelastuksen JK:ssa, senkin täysin ilmaiseksi, ilman minkäänlaista vaatimusta tai ehtoa. Hän armahtaa sinua ja pitää sinusta hyvää huolta.

Tässä on malli. Niin kuin Jumala armahtaa sinua, ole myös sinä armollinen toisille. Me kaikki elämme Jumalan anteeksiantamuksesta, Jumalan meille lahjoittamasta vapaudesta, ilosta, pelastuksesta. Myös kesä, sen lämpö, kirkkaus, valo, puhtaus ja runsaus, kaikki on Jumalalta sinulle lahjaksi saatua hyvyyttä.

Minua on puhutellut tämän viikon teksteistä Sakariaan kirjan selkeä sana: "Nämä teidän tulee pitää: Puhukaa totta toisillenne. Jakakaa oikeutta totuuden mukaan, niin että rauha vallitsee keskuudessanne. Älkää suunnitelko pahaa toinen toisellenne. Varokaa tekemästä väärää valaa. Minä vihaan kaikkea vääryyttä, sanoo Herra." (Sak.8: 16-17).

Jumala siis patistaa meitä liikkeelle toistemme luo, toistemme yhteyteen. Latinakielinen sana movere tarkoittaa liikkumista, liikettä. Emovere on liikkeelle panemista. On hauska huomata, että tästä sanasta tulee kieleemme kaksi käyttösanaa. Emootio (tunnetila, mielenliikutus) ja motivaatio (syy joka vaikuttaa meissä liikkeellelähdön). On siis hyvä tuntea syvästi,motivoitua lähtemään liikkeelle rohkeasti. Jumalalta on rohkeuden tunne ja Jumalalta on liikkeelle lähtemisen rohkeus.

Kohtaaminen voi olla mysteeri, salaisuus. Jos et nyt satu ajamaan autoa tai tekemään muuta tärkeää ja tarkkaa työtä, niin sulje nyt hetkeksi silmäsi. Unohda arki ja syvenny tuntemaan miten hyvä on asettua yhteyteen Jumalan ja toisten kanssa. Tämä on syvää yhteyttä. Yhdessäolo Jumalan kanssa ja toistemme kanssa on suorastaan pyhää.

Jokaisessa meissä on tätä yhteyden janoa. Sitä sinä voit harjoitella tänään. Sinä saat olla tänään erityisen rohkea ottaessasi yhteyttä. Soita, yllätä, käy tapaamassa, vaihda vaikka bussissa tai raitiovaunussa pari sanaa vierustoverisi kanssa, lausu kaupan kassalla pari ylimääräistä ystävällistä sanaa, hymyile, nosta pilkettä silmäkulmaasi, keksi miten voisit lisätä hyväntuulisuutta siinä ympäristössä missä tänään olet. Ole kekseliäs, ole rohkea, ota yhteyttä. Ja olen aivan varma, että illalla nukkumaan käydessäsi tästä päivästä on tullut sinulle erityisen kiinnostava, rikas ja unohtumaton päivä. Juuri tänään sinun kannattaa elää täysillä, hyväksyvästi. Tänään sinun tulee ottaa todesta Jumalan kannustava yllytys: Armahtakaa!

Satu sanoo saman. J.W. Goethe kertoo sadussa Vihreä käärme ja kaunis lilja neljästä mysteeritemppelin kuninkaasta, jotka tulevat vähitellen tietoiseksi ihmiskuntaa lähestyvästä uudesta ajasta. Sadussa käärme nielaisee kultakimpaleen ja siitä se saa yliluonnollisen kyvyn tuottaa valoa myös kuninkaiden pimeään pyhäkköön. Syntyy kiinnostava vuoropuhelu:

-Mistä tulit? kysyy kultainen kuningas.

Mutta keskustelu jatkuu:

Se että avaudut Jumalallesi, antaudut hänelle, sulkeudut hänen armahtavaan suojelukseensa. Ja se että asetut yhteyteen toisten kanssa, olet heille yllättävällä tavalla läheinen ja aito ihminen. Siinä on tämän päivän avain. Siitä tulee tähän päivääsi tunne, gut feeling, ilo ja valo. Jumala kanssasi rakas ihminen. Tämä päivä on sinun.