Oikeudenmukaisuus tuottaa uskollisuutta

Kirkkoväylä 18.1.2001 Veli-Matti Hynninen

Oikeudenmukaisuus

Sexagesima eli 2. sunnuntai paastonaikana, Päivän aihe: Jumalan sanan kylvö, Liturginen väri: Vihreä, Alttarikynttilöitä: Kaksi, Tekstit: Jes.55: 6-11, Apt. 16: 9-15, Luuk. 8: 4-15, Virret: 193:1-4, 130, 423, 358: 3-4, 416

Päivän antifoni kuuluttaa: Herää, Herra! Miksi nukut? Nouse, älä iäksi hylkää! Nouse auttamaan meitä, lunasta meidät armosi tähden!”(Ps. 44: 24, 27)

Toinen sunnuntai paastonaikana (sexagesima = kuudeskymmenes) kehottaa kylvämään sanaa ahkerasti. Jeesus itse on sanankylväjä, mutta sama tehtävä kuuluu myös hänen seuraajilleen. Kylväjän ei pidä keskittyä kasvun seuraamiseen vaan omaan tehtäväänsä kylväjänä. Jumala antaa kasvun.

Kylvövertaus tarkentaa ajatusta. Osa kylväjän siemenistä tallaantui tien laidassa. Kalliolle pudonneet siemenet sen sijaan kasvoivat aluksi hyvin, mutta kosteuden puute kuivetti oraan. Ohdakkeiden sekaan pudonneet siemenet tukahtuivat ohdakkeisiin. Mutta hyvään maahan pudonneet kasvoivat satakertaisen sadon.

Jeesus itse selitti vertauksensa. Hyvä maaperä tarkoittaa kuulijoita, jotka pysyvät sanassa puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa. Vaikka olisi kuullut sana, mutta ohdakkeiden lailla tukahtuu elämän huoliin, rikkauteen ja nautintoihin, sato on nolla. Kalliomaaperä muistuttaa tässä vertauksessa juurtumisen tärkeydestä. Jos uskoo vain hetken, mutta usko ei pääse juurtumaan, on kalliolle pudonneen siemenen kaltainen. Tien laitaan pudonnut siemen muistuttaa yliolkaisesta sanankuulemisesta. Vaikka he kuulevat kyllä sanaa julistettavan, he tallaavat sen eivätkä ota vastaan pelastuksen lahjaa.

Jotta voisi korjata uskollisuutta, on kylvettävä oikeudenmukaisuutta. Jos kyntää jumalattomuuden peltoa, joutuu korjaamaan vääryyden satoa ja syömään valheen hedelmää. Jumalan sana tuo pelastuksen, Jeesuksen Kristuksen, syntien anteeksiantamuksen, uuden elämän. Olisi kohtalokasta millä tahansa syyllä torjua tämän siemenen kasvu. Jos tallaamme tämän siemenen, pilaamme elämämme.

”Sanat, jotka Herra on puhunut, ovat henki ja elämä.” (Joh.6:63)

Veli-Matti Hynninen