Kun hän huutaa minua. Minä vastaan. Minä olen hänen tukenaan ahdingossa, pelastan hänet ja nostan taas kunniaan. (Ps.91:15)

Kirkkoväylä 27.2.2001, Veli-Matti Hynninen

4.3.2001 1.paastonajan sunnuntai, Päivän aihe: Jeesus kiusausten voittaja (Invocavit), Liturginen väri: Violetti, Alttarikynttilöitä: Kaksi, Tekstit: 1.Moos3:1-7, Hepr.4:14-16, Matt.4:1-11, Virret: 173: 1-3, – , 303:1-4, 55: 2-4, 224, 324:5,6

Tartossa

Ensimmäisen paastosunnuntain latinankielinen nimi invocavit ==hän huutaa minua) tulee tämän sunnuntain psalmin alusta ”Kun hän huutaa minua, minä vastaan. Minä olen hänen tukenaan ahdingossa, pelastan hänet ja nostan taas kunniaan.” (Ps.91:15).Sunnuntain keskeinen aihe muistuttaa Jeesuksen kiusauksista autiomaassa. Jeesusta yritettiin houkutella luopumaan kutsumuksestaan, mutta hän voitti myös tämän kiusauksen. Kiusaaja kiusaa yhä. Pienikin kiusa voi olla piinallinen jatkuessaan tarpeeksi kauan. Kiusauksia vastaan on taisteltava.

Kristityn kiusauksista mainitsen tässä kolme:

  1. Ajanmukaistumisen kiusaus. Elämä ei täyty siitä, että alkaa vastata kaikkiin odotuksiin, omiin ja toisten. Tulisi aina eniten katsoa tehtäväksiantajaan, Jumalaan, jolta kaikki hyvä tulee.
  2. Näyttöjen antamisen kiusaus. Ei pidä erehtyä väärään tulosvastuuseen, antamaan tai vaatimaan näyttöjä. Näyttöjen sijasta tarvitaan antautumista.
  3. Vallanhamuamisen kiusaus. Elämä ei täyty vallan tai aseman tai muun ulkonaisen kautta. Sen sijaan tulisi laskeutua alas Jumalan rakkauden uhritielle.

Tuhkakeskiviikosta alkava paastonaika ohjaa ajatukset elämän olennaisiin kysymyksiin. Nyt sanotaan hyvästit hölynpölylle ja keskitytään tärkeimpiin, olennaisiin tekijöihin elämässä. Jumalasuhde ja ihmissuhteet joutuvat läpivalaisuun ja vuosihuoltoon. Paasto on katumusta ja parannusta.

”Sinä Herra olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.”

Veli-Matti Hynninen