Jeesus ilmestyy oppilailleen

Kirkkoväylä 11.4.2001

22.4.2001 1. sunnuntai pääsiäisestä, Päivän aihe: Ylösnousseen todistajia (Quasimodogeniti), Liturginen väri: Valkoinen, Alttarikynttilöitä: Neljä, Tekstit: Jes.43:10-12, 1.Joh.5:4-12, Joh. 20:19-31,Virret: 89, 265, 449,104, 419

csababaranyay

Pastori Csaba Baranyay Unkarin Siofokissa

Helluntaihin asti jatkuva pääsiäisaika on suurimman täyttymyksen ja ilon aikaa, valo on koittanut. Ensimmäinen pääsiäisen jälkeinen. sunnuntai kertoo ylösnousseen todistajista. Silminnäkijät kertovat. Jeesus ilmestyy monille.

Johannes kertoo Jeesuksen ilmestymisestä Tiberiaanjärvellä, kun opetuslapset ovat kalastamassa. Opetuslapset hämmästyivät ja yllättyivät, kun he äkkiä kohtasivat Mestarinsa.Ilmestyessään ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus ei ole enää entisensä, historian henkilö vaan hän kuuluu jo toiseen – kirkkauden – maailmaan. Kuitenkin hän on tunnistettavissa. Opetuslapset sanoivat: ”Se on Herra.”

Päivän latinankielinen nimi Quasi modo geniti (=niinkuin äskensyntyneet) viitaa pääsiäiseen kasteaikana. Pääsiäinen on alusta lähtien ollut keskeinen kastepäivä. Kasteeseen liittyvä velvoitus elää ”uutena ihmisenä” korostuu tämän sunnuntain jumalanpalveluksessa. Kastetun eli kristityn tehtävänä on joka päivä todistaa elämällään ylösnousseesta Vapahtajasta ja hänessä täyttyneistä Jumalan lupauksista. Vaikka meidän uskomme lupauksiin usein horjuu, Jumalan lupaukset pysyvät aina voimassa. Jumalan kasteessa lahjoittamaa pelastusta ei ikinä tarvitse epäillä, se on aina voimassa.

Pääsiäisen jälkivietto on juhlinnan ja iloitsemisen aikaa. Vaikka Jeesus ei enää ole entisessä muodossaan läsnä maan päällä, hän on todellisesti läsnä sanassaan ja sakramentissaan. Jeesus elää. Se merkitsee sitä, että myös me saamme elää. Ylösnoussut lahjoittaa jokaiselle uuden elämän. Pelastus on lahja. Olisi synti olla ottamatta sitä vastaan.

Veli-Matti Hynninen