Koodatun hikiliinan salaisuus

Puntari 270302

Pääsiäinen yllättää aina. Mikä muu juhla kätkisi itseensä niin suuren salaisuuden kuin pääsiäinen? Mikä voisi olla kuolemaakin voimakkaampaa? Mitä merkitsee ikuinen ilo? Mikä on elämän mieli? Mitä tämän jälkeen?

Pääsiäinen tarjoaa yllättäviä vastauksia elämän suurimpiin kysymyksiin. Se eroaa monista muista juhlista juuri siinä, että se luotaa olemassaoloamme tavallista syvemmältä. Sinun elämälläsi on tarkoitus. Sinä olet arvokas, ainutlatuinen ihminen. Riippumatta onnistumisistasi tai epäonnistumisistasi, mittaamatta laatuasi, sinä olet ihailtava ihminen. Sinä ja minä, jokainen meistä myös kuolee ja kohtaa ikuisuuden.

Tänä pääsiäisenä olen hämmästellyt tunnetun puhujan ja kirjoittajan Barbara Richmondin ilmestyksenomaista kohtaamista ortodoksijuutalaisen rabbin kanssa Jerusalemisa. Rabbi oli yllätäen löytänyt uskon Jeshuaan, josta tuli hänelle Messias. Jeesuksesta oli tullut hänelle ja neljällekymmenelle muulle pelastaja. Tämän salaisuutensa rabbi siten uskoi Jerusalemissa vierailleelle Barbaralle. Ja tämän pohjalta Barbara kirjoitti kirjan, jossa hän korostaa juutalaisuuden merkitystä kristilliselle uskollemme.

Barbara vaatii kirkolta arvostavampaa suhtautumista juutalaisuuteen. Hän muistuttaa, että Jeesus oli itse juutalainen rabbi ja että me kristityt kannamme juutalaista perintöä paljon enemmän kuin mitä muistamme. Ei siis pidä sulkea silmiä juutalaiselta traditiolta, koska sen kautta voimme löytää uuutta ymmärrystä myös pääsiäisen viettoomme.

Barbara Richmond muistuttaa samalla miten pieni voi merkitä suurta. Mitättömän tuntuinen yksityiskohta voikin paljastaa suuren salaisuuden. Hän kertoo esimerkin Jeeuksen hikiliinasta.

Loviisan hautausmaan pääsiäiskivellä nähdään varhain pääsiäisaamuna draama, jossa naiset sydän jyskyttäen juoksevat Jeesuksen haudalle. Ensimmäisen pääsiäisen tapahtuma eletään uudestaan todeksi. Vartijat ovat kaikonneet, kivi on vieritetty haudan suulta, hauta on tyhjä. Opetusalapset haettiin kiireesti todistamaan tätä ihmettä. Hautakammio tutkittiin läpikotaisin, selitystä etsittiin kuumeisesti. Missä oli Jeesus?

Silloin Pietari katseli hautaa ”ja näki käärinliinat siellä ja hikiliinan, joka oli hänen päässään, ei pantuna yhteen käärinliinojen kanssa, vaan toiseen paikkaan erikseen kokoonkäärittynä.” Johannes puolestaan ”meni sisään ja näki ja uskoi.” Näkemänsä perusteella Johannes tallensi evankeliumiin tarkan kuvauksen siitä että hikiliina, Jeesuksen kasvojen päällä ollut liina oli erikseen kokoonkäärittynä toisessa paikassa. Mutta miksi Johannes kertoi haudasta näin tarkasti näin pienen yksityikohdan?

Barbaramme paljastaa miten tärkeä viesti kokoon taitetulla hikiliinalla onkaan. Lähi-idässä osoitetaan ( myös itäsuomalaisille tai unkarilaisille tyypillistä) vieraanvaraisuutta tarjoamalla ruokaa jokaiselle taloon tulijalle. Matalan pöydän ympärillä lepoasennossa ruoa syödään sormin nauttien ateriayhteydestä, iloisesta seurasta ja viinistä. Jokaiselle syöjälle annetaan suun ja käsien pyyhkimiseen oma neliskanttinen pellavaliina. Liinalla pyhitään suuta ja käsiä ahkerasti koko aterian ajan. Jos ruoka on herkullista ja pöytäseura virkistävää, sen merkiksi liina rypistetään mytyksi ja heitetään huolimattomasti pöydälle. Se välittää isäntäväelle tyytyväisyyden ja kiitoksen.

Mutta jos seura tai ruoka ei maistu, jos isäntäväki on tavalla tai toisella loukannut vierastaan, silloin ruokaliina taitellaan kokoon ja laskostetaan huolellisesti alkuasentoonsa. Taiteltu liina viestii protestista, siitä ettei syöjä enää koskaan halua tulla tähän taloon.

Jeesuksen huolellisesti taittelema hikiliina sisältää siis viestin: en enää kuulu tänne, olen lähtenyt. Barbara Richmond arvelee, että Johannes tuli tämän koodatun hikiliinan kautta vakuuttuneeksi Jeesuksen ylimaallisuudesta. Kuoleman voittajalle ei kuulu hauta. Myös meille luvataan osallisuus tästä ihmeestä.

Pääsäinen on puhtauden ja valon väärentämätön juhla-aika. Kristus-valoa loistava pääsiäiskynttilä on muita kynttilöitä kookkaampi. Pääsiäismunat värjätään ikuisen elämän tunnukseksi. Teurastettu karitsa viestii Kristuksesta uhrikaritsana, uuden elämän lahjoittajana. Mämmi puolestaan muistuttaa Kristuksesta happamattomana leipänä. Myös pääsiäiskellot eli narsissit, pääsiäisliljat, hiirenkorvalle puhkeavat koivunoksat, raeruohot, neilikat ynnä muut pääsiäisen kukat, koko heräävä luomakunta muistuttaa pääsiäisen ihmeestä.

Pääsiäinen on juhlien juhla ja päivien kuningatar. Niin kauan kuin vietämme sitä, meillä on vielä toivoa.

Veli-Matti Hynninen