Loviisan rauhanfoorumi 3-6.8.2001, Veli-Matti Hynninen

nauru

Loviisan XV rauhanfoorumissa kysytään kekseliäästi:

Löytyykö naurusta avain maailmanrauhalle?

Loviisan XV rauhanfoorumi 3.-6.8. etsii rauhalle uusia teitä tutkimalla ihmismielen syvintä olemusta. Vapauttaako nauru? Löytyykö rakkaus ja sovinto ihmismielen syvyyksistä? Dosentti Olli Alhon puheenjohdolla Loviisassa tutkitaan naurun olemusta tieteen ja kirjallisuuden valossa. Professori Anto Leikola alustaa nauruseminaarissa, kirjailijat ja muut kommentoivat. Jokainen tuntee naurun.

Kuningas Adolf Fredrik nimesi Loviisan jo 1752 koko Suomen avaimeksi. Loviisassa on totuttu etsimään avainta rauhalle. Löytyisikö naurusta pilkettä maailmalle? Loviisan rauhanfoorumissako keksittäisiin avain maailmanrauhalle?

Kansojen juhlassa ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuu Suomeen muuttaneille. Kari Kahiluoto esittelee NATOn roolia Balkanin (Makedonia) tilanteen valossa. Professori Ole Waz-Hökertin johtama neuvottelukunta pohtii rauhantyön tulevaisuutta. Loviisa tarjoaa tulijoille omat taide- ja kulttuurinautintonsa.

Loviisan rauhanjazzin taiteellinen johtaja Jari Perkiönmäki on koonnut Laivasillalle yllätyksien jazzkonsertin. Lapinjärven koulutuskeskuksen sivarit ovat valmistaneet satoja värikkäitä kynttilälyhtyjä laskettavaksi mereen Hiroshimailtana 6. elokuuta.

Loviisan rauhanfoorumissa suomalaisugrilaiset nostavat lipun korkealle. Unkarilainen tanssi, virolainen kuoromusiikki ja inkerinsuomalainen laulu ”asuvat” Loviisassa. Loviisasta radioitavassa rauhanmessussa kohtaavat paikalliset ja pääkaupunkiseudun maahanmuuttajat. Loviisan rauhanrukoukseen taipuvat eri kielet,myös uskonnot ja kulttuurit kättelevät sovinnossa.

Valkon kirkolla Elina Sorainen, Jussi Pfeiffer ja Angneta Hobin esittelevät taideteoksiaan Marikki Hakolan videotaiteen ja Annikki Kähärän tilkkutöiden seurassa. Elina Soraisen valmistama rauhanpalkinto jaettiin romanianunkarilaiselle piispa Laszlo Tökseille 1990, Jussi Pfeifferin rauhanteos Metropoliitta Kirille Moskovaan 1993. Tarja Halonen jakoi Agneta Hobinin sunnitteleman Loviisan rauhanpalkinnon virolaiskirjailija Jaan Krossille 1996. Åsa Hellmanin sunnitteleman rauhanpalkinnon 1999 sai suomalainen Helena Ranta.

Loviisassa on totuttu rakentamaan rauhaa taiteen ja kulttuurin keinoin pilke silmäkulmassa. Loviisan rauhanfoorumia kutsutaan hymykuopaksi kesä-Suomen poskella. Loviisassa ollaan hyvällä tuulella. Presidentti Tarja Halonen on Loviisan rauhanfoorumin pysyvä suojelija.