Pappi ei ota eikä kauppias varasta

Papin puntari 15.10.1998

Amerikassa kerrotaan juttua kehityksen nopeutuvasta vauhdista. Jos joku heittäisi pilvenpiirtäjän katolta tietokoneen alas, ennen maahan putoamistaan se olisi jo auttamattaonmasti vanhentunut. Yritä nyt sitten pysyä mukana kehitysvauhdissa.

Maailmaamme nykyään hallitseva ideologia on ripaus sosiaalista konservatismia ja aimoannos ekologista vallankumouksellisuutta. Mutta käytännön tasolla tekniikan uudistuminen ohjaa muuta kehitystä, siitä on tullut kiihtyvällä vaudilla päämäärä sinänsä.

Tämä nykyinen globaali-ideologia on menneen neuvostoideologian lähisukulainen. Hallitsevalle järjestelmälle ei ole vaihtoehtoa, se joka epäilee on epäilyttävä. Markkinoita kunnioittamaton ei nauti yleistä kunnioitusta vaan pikemminkin häntä rangaistaan. Markkinahenkisen globaali-ideologian arvostelijat ovat kuin neuvostoajan toisinajattelijoita, heidän totuudellaan ei ole käypää arvoa.

Tapahtuu kuin näytelmässä, jossa vallankumouksellinen otti taivaasta alas vanhan auringon ja pani sen tilalle uuden, kirkkaamman ja kauniimman. Näytelmä tarkoitti kommunismin tulevaisuutta. Nyt uutena aurinkona on edistysukoinen teknologinen vallankumous. Kumpikaan uusi aurinko ei suosi kriittistä ajttelua, ei anna tilaa toisenlaisuudelle, jokaisen on alistuttava yhteen totuuteen.

Kylmän sodan voittajat tarvitsevat totuutta yhtä vähän kuin ne jotka aikanaan pitivät yllä kylmää sotaa. Ero on vain siinä, että neuvostovallan aikana läntinen propagandakoneisto tuki Solzenitsyn ja Saharovin kaltaisia toisinajattelijoita, mutta nykyiset eko-toisinajattelijat jäävät ilman kenenkään tukea.

Ensi sunnuntainen saarnani Unkarin Csömörissä on pannut haistelemaan Itä-Euroopan nykytuulia ja kysymään mihin vie unkarilaisten tie tätänykyä. Olen miettinyt miksi Itä-Euroopan maissa runoilijoilla on aina ollut profeetallinen, keskeinen yhteiskunnallinen asema. He ovat olleet kuin vanhantestamentin profeetat vaatimassa parannuksia ja aina ennakoimassa uutta suuntaa tulevalle. Ja heitä myös aina kuunnellaan. Sandor Csoóri, Havel, Konrad ja monet muut kirjalijat ovat olleet profeetallisia suunnannäyttäjiä.

Itäblokissa kirjailijoille on annettu yliluonnollisia merkityksiä: heitä on vangittu ja heitä on pelätty, koska he ovat kansansa todellisia johtajia, profeettoja. Kaukana tästä on se suomenruotsalainen asesenne, joka pyrkii luomaan omaa kulttuuriaan irrallaan valtakulttuurista, eristäytymällä toisista. Mutta vahingolliseksi tämä muiden yksisilmäisten lailla muuttuuu vasta silloin, kun se alkaa pitää itseään ainoa totuutena ja kieltäytyy kuulemasta ympäristönsä signaaleja.

Tietysti on eroa kansanluonteella ja kansanluonteella. Mitä enemmän papit ovat päihdyksissä ja liikemiehet varastavat, sitä pyhempi on Venäjä. Venäjän ”pyhyydessä” rikoksetkin lisäävät karismaa, pelin henki on aivan toisenlainen kuin meillä Suomessa tai missä tahansa lännessä. Meillä pappi ei ota eikä kauppias varasta, vain poliitikoille voi sattua mitä vain, mutta he ovatkin oma lukunsa.

Ihmisellä on nyt paremmat mahdollisuudet kehittyä kuin koskaan ennen. Uusi teknologia ja uusi ekologia on valjastettava luovasti uuteen käytöön. Olen saanut seattlelaiselta Dee Dickinsonilta monta kipinää miten asioita voi työstää totutusta poikkeavalla tavalla. Hän määritteli uuden koulun tuntomerkkejä tähän tapaan:

Kuvittele koulujärjestelmä, jossa oppilaat ilmaisevat lauseenjäseniä tanssilla, oppivat matematiikan alkeita musiikin avulla ja maantiedettä valmistamalla eri maiden ruokia,ompelevat itselleen vaatteita, esittävät omia näytelmiään, pelaavat ja leikkivät, perehtyvät historiaan draaman ja kuvataiteen avulla, oppivat kunnioittamaan sopimuksia tekemällä sopimuksia opettajien kanssa, oppivat työntekoa tekemällä sitä.

Veli-Matti Hynninen

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++