Riskiä ja rakkauden kajetta

Radioaamuhartaus II, Radio Deille 05042002

Kuuntelin tuossa jokin aika sitten suomalaisen eurooppakomissaari Erkki Liikasen seminaaripuheenvuoroa . Erkki Liikanen oli matkustanut Brysselistä Helsinkiin seminaariin, jossa pohdittiin maailmanlaajuistumisen (globalisaation) ihmettä. Mitä tämä hirmuinen muutosvauhti, talouden, kulttuurin, uskontojen, politiikan, ekologian, teknologian ja ylipäänsä kaiken maailmanlaajuistuminen meille merkitsee?

Komissaari kertoi meille miltä se Suomi oikein näyttää Brysselistä tai Strasbourgista tarkasteltuna. Ja näyttäähän se joltain.

Monessa asiassa olemme maailman kärkimaita. Me olemme järjestäneet sosiaalipolitiikkamme, sosiaaliturvajärjestelmämme mallikkaaksi. Me olemme luoneet uskonisä Martti Lutherin neuvon mukaan yhteiskunnallisen järjestelmän, jossa heikoimmista huolehditaan. Olemme rakentaneet kouluja ja sairaaloita, maksamme veroja ja sitä kautta huolehdimme vähäisimmistä veljistämme monia muita maita paremmin. Suomi on monessa suhteessa mallimaa, ja suomalainen luokkansa mallioppilas.

Me olemme yritteliäitä ja ahkeria. Olemme yrittäjinä suorastaan maailman kärkeä ja sitä arvostetaan. Tätä komissaarikin kehui ja tutkimuksiin nojaten hän kiitteli päättäväisyyttämme, sisuamme ja määrätietoisuuttamme.

Mutta yhdessä asiassa olemme hieman jälkijunassa. Meiltä puuttuu riskinottokykyä, hän sanoi. Haluammeko pelata aina liikaa varman päälle? Jos pitää valita, otammekin tavanomaisimman, varmimman vaihtoehdon. No, mitä pahaa siinä sitten on. Eikö ole luonnollista että pelaamme varman päälle?
Ei.

Varman päälle pelaaminen, riskittömyys näet pysähdyttää kehityksen. Elämä alkaa polkea paikoillaan, Se on kuin suohon juuttumista, jähmettynyttä elämää. Elämän suurin riski saattaa piilläkin siinä, jos emme uskalla ottaa riskejä lainkaan.

Kun kuuntelin tuota viisaan eurooppalaisen puhetta, tuli väkisin mieleen meidän Herramme ja Mestarimme tapa elää ja opettaa. Jeesushan oli riskinoton mestari. Hän valitsi aina epäsovinnaisen, vaikeamman tien. Hän ei pelännyt vastustusta eikä ollut riippuvainen ihmisten mielipiteistä. Hän ei vain puhunut riskeistä vaan hän toimi riskialttiisti kaikissa tilanteissa.

Mitä tämä Jeesuksen malli nyt tarkoittaa? Eikö se tarkoita sitä, että hän rohkaiseemyös meitä riskinottoon, tuhlailevaan rakkauteen, läheisyyteen toistemme kanssa, myös särkymisen iloon ja haavoittuvuuteen. Jeesus ei tarkoita sitä, että pitäisi kovettaa nahkansa ja parkkiintua kovaan toimintaan.

Ei. Päinvastoin. Hän kutsuu särkymiseen, herkkään reagoimiseen, myötäelämiseen, empatiaan, rauhaan, viholliseen asti yltävään rakkauteen. Jeesus kutsuu meitä todelliseen riskinottoon.

Jeesuksen malli on uhrautumisen tietä. Siinä kaikkea ajatellaan toisen kannalta, toimitaan rakkauden tähden. Tarvitaan rakkauden resonanssia, rakkauden kajetta, kaikupohjaa.

Huonossa konserttisalissa ääni ei yllä salin kaikkiin sopukoihin, saattaa jäädä kuolleita kulmia, ääni ei kuulu. Toisin on rakkauden resonanssissa. Se yltää juuri niihin kuolleisiin kulmiin, niihin paikkoihin mihin mikään muu ei yllä. Jeesus haluaa, että meistä irtoaa tätä kajetta, rakkauden resonanssia kaikkein kuolleimpiin kolkkiin ja vähäisimpiin sopukoihin. Tätä Jeesus itse osoitata; näin on rakastettava. Rakasta ja tee sen jälkeen mitä ikinä tahdot. Suurin niistä on rakkaus.

Rukoilkaamme: Rakas taivaallinen Isämme. Sinun rakkaudellasi ei ole rajoja. Kiitos että sinä rakkaudessasi valmistit meille täydellisen pelastuksen. Että sinä lähetit meille langenneille Pelastajan, Jeesuksen Kristuksen. Kiitos että sinä annat meille hänessä rohkeuden mallin. Kiitos että me saamme vajavaisinakin olla täysivaltaisia lapsiasi. Anna anteeksi meidän jähmettyneisyytemme, paikoilleen juuttumisemme. Herra anna meille rohkeutta, anna uutta intoa, iloa, vapautta, näkyjä, kykyä unelmoida. Herra anna meille vauhtia ja vaihtelua elämäämme, anna kaikenkattavaa iloa. Kiitos anteeksiantamuksesta, siitä että vapautat meidät liikkeelle sinun työhösi. Herra kiitos että sinä annat meille rohkeuden mallin. Tee meistä tahtomallasi tavalla rohkeita, pelkäämättömiä todistajiasi. Herra armahda meitä, Herra vahvista meitä, Herra kuule rukouksemme.

Sinä yksin voit meidän palveluksemme ja koko elämämme pyhittää. Sinua me rukoilemme Isä, Poika ja Pyhä Henki. Aamen.