Salaisuus alkaa avautua

Radioaamuhartaus I, Radio Deille 05042002

Ei maailma vapaa liikkeessään sinessä liikkumalla sentään mitenkään ehdi, Ja jotta ehtisi: vuoroin näytetään yö, päivänkoitto, Lisätään sarastus, sammuminen, yö, aamunkoitto, Kolmekymmentä tuhatta askelta, kolme merimatkaa: tämä on yksi päivänkierto, Tasavallassa tämä on yksi päivänkierto lähemmäs samaa lammikkoa.Vaunut tulevat. Kuninkaat Nousevat vaunuihin, niihin on kirjailtu neljä vuodenaikaa, alun viidettä; Kaikki kaksitoista vuodenaikaa, myös kuu: ajamme, yö taakse jäänyt on edessä, Sen läpi ajamme kukkia sirottaen maahan, Sentään emme ehdi …………………………………. Me vain liikumme, tulematta koskaan takaisin, ehtimättä mihinkään …….(Paavo Haavikko: Kruunajaismessu)

Näin runoilija piirtää elämänkulkua arvoituksellisesti. Arvoitukseksihan tämä elämä useimmiten kai jää. Se kätkee salaisuuden joka yllättävän vähän avautuu meille elämämme aikana. Vielä suurempi salaisuus on edessä, mitä tämän jälkeen.

Me vain liikumme, tulematta koskaan takaisin, ehtimättä minnekään……….Runoudella on myös se tarkoitus, että se pyrkii katkaisemaan siteet menneeseen, se ikään kuin irrottaa meidät menneisyyden taakasta, traagisen elämän muistoista. Runo keventää. Se muistuttaa että kaikki mennyt kuuluu siihen aikaan mikä ei palaa, millä ei ole enää tulevaisuutta, se on jo eletty, se on jo mennyt. Siksikö runoudessa purjehditaan niin usein. Purjehtimalla ajetaan elämään sisälle.

Vene lipuu suureen kiertoon, veneessä olevat pääsevät irrottautumaan ja ikään kuin aavistamaan mitä edessä on. Salaisuus alkaa avautua. Taivaallinen valo alkaa avautua silmiemme eteen, kun rukoilemme: ”Jumala taivaallinen Isämme, valaise meitä totuutesi valolla, kun harhailemme pimeässä. Kuljeta meidät tietäsi perille ikuiseen elämään, jonka olet luvannut omillesi. Täytä meidät ilolla, jota maailma ei voi antaa. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.”

Pääsiäisen jälkeisten sunnuntaiden ilo kantaa pitkälle kesään. Näissä raamatunteksteissä huokuu päättymättömyyden ilo, ikuisen elämän kaipaus, uuden todellisuuden toivo.

”Kohottakaa katseenne korkeuteen: kuka on tämän kaiken luonut? Hän, joka kutsuu esiin taivaan joukot Täydessä vahvuudessaan, Hän, joka tuntee ne nimeltä, joka ainoan. Suuri on hänen väkevyytensä, valtaisa hänen voimansa: Yksikään joukosta ei jää pois. Miksi valitat, Jaakob, Israel, miksi puhut näin:

Ei ole Herra nähnyt elämäni taivalta, minun asiastani ei Jumala välitä.
Etkö jo ole oppinut,
Etkö ole kuullut,
Että Herra on ikuinen Jumala,
Kokomaanpiirin luoja?
Ei hän väsy, ei uuvu,
Tutkimaton on hänen viisautensa.
Hän virvoittaa väsyneen
Ja antaa heikoille voimaa.
Nuoretkin väsyvät ja nääntyvät, nuorukaiset kompastelevat ja kaatuvat,
Mutta kaikki, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman,
He kohoavat siivilleen kuin kotkat.
He juoksevat eivätkä uuvu,
He vaeltavat eivätkä väsy. (Jes.40:26-31)

Yhdymme iltarukoukseen:
Me kiitämme sinua Isä, Poika ja Pyhä Henki elämän lahjasta. Kiitämme sinua siitä, että olemme saaneet tämän päivän. Kiitämme kaikesta siitä hyvästä jota meille suuressa viisaudessasi tänään näet hyväksi antaa. Kiitämme sinua myös rististä, riskistä, vastuksesta, kamppailusta, siitä kuormasta jonka kautta avaat meille uutta todellisuutta. Kiitos myös elämän traagisuudesta, särkymisestä, surusta, repeämästä, säröstä kaikesta siitä millä johdatat meitä parannukseen ja elämän uudistukseen.

Kiitos Herra että saamme ottaa kaiken sinun kädestäsi tietäen että sinä toimit meidän parhaaksemme. Herra opeta meitä tyytymään sinun tahtoosi. Anna meille armahduksesi, ota vastaan huokauksemme, kipumme, sairautemme, särkymisemme, heikkoutemme ja voimattomuutemme. Kiitos että sinä virvoitat väsynyttä, annat voimaa meille helposti haavoittuville lapsillesi. Kiitos Herra tästä ihanasta päivästä, kaikesta siitä jolla olet meitä tänään ympäröinyt. Siunaa nyt edessä oleva yö. Anna rauha maan päälle. Anna rauha sydämeemme. Anna lohdutus, ilo, innostus ja rohkeus. Kiitos Herra, että saamme kuulua kokonaan sinulle. Että saamme jättää kaikki läheisemme, rakkaamme, ihmisemme, tulevaisuutemme, kaiken sinun hoitoosi Herra. Kiitos että sinä lupauksesi mukaan kuulet meitä ja armahdat meitä. Kiitos Herra.

Siunatkoon ja varjelkoon sinua kaikkivaltias Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Aamen.