Elämämme syvin kaipaus

Radioaamuhartaus Radio Deille 270701, Veli-Matti Hynninen

Syvin kaipaus

Isän ja Pojan Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Barometri tarkoittaa ilmapuntaria. Barometrin neula on väpättänyt nyt helteiseen kirkastuvaan, kauniin kesän suuntaan. Olemme kylpeneet lämmössä, olemme nauttineet kesästä, sen ihanuudesta. Tuntuu kuin luontokin olisi tullut entistä läheisemmäksi, koskettavammaksi. Auringon kirkas valo ja suloinen lämpö on syleillyt meitä kylmän Pohjolan asukkaita. Jossakin lunta näkemättömässä Saudi-Arabiassa on satanut lunta, kun taas me lumen ja jään karaisemat suomalaiset olemme tehneet tuttavuutta kuristavan kuumuuden kanssa. Ovatko maailman kirjat menneet sekaisin, kyselee joku.

Ei. Tämä kaikki kuuluu elämän omaan järjestykseen. Luontokin huokaa jumalalliseen tahtiin. Ei mikään ole saatumaa, ei tarkoituksetonta. Kun opetusministeriö teetti niin sanotun sivistysbarometrin, jossa kysyttiin: mitä suomalainen tarvitsee vuonna 2017, ilmapuntarin neula heilahti kummaan suuntaan. En tiedä sitä miksi valittiin juuri vuosi 2017, samantekevää, mutta mielenkiintoista onkin se, mitä me tarvitsemme kuudentoista vuoden kuluttua.

Arvaatko, mitä?

Vaikka olemme maailman koulutetuimpia maita, emme tarvitsekaan tuon barometrin mukaan ensisijaisesti ammattitaitoa. Ja vaikka olemme yhä enemmän kansakäymisissä vieraiden kansojen ja kulttuureiden kanssa, emme tarvitsekaan ensisijaisesti kielitaitoa vaan on jotakin näitä tärkeämpää, ensisijaisempaa.

  1. Tarvitsemme kommunikaatiovalmiuksia. Kommunikaatiohan on yhteyteen asettumista, yhteydenpitämistä, viestimistä. Mutta se on myös kylänkäyntiä, kirjeiden kirjoittamista, postikorttien lähettämistä, tekstiviestejä, perinteen vaalimista, sukulaissuhteiden hoitamista. Sana communicare tarkoittaa yhteyteen asettumista. Tätä me kiperimmin tarvitsemme.
  2. Kärkisijoille tuossa tutkimuksessa tulevat myös ihmissuhdevalmiudet, ihmissuhdetaitojen uudelleen opettelu, toimeen tuleminen toistemme kanssa..Ja sitten.
  3. Tarvitsemme muutoksen ja erilaisuuden sietokykyä. Erilaisuuden hyväksyminen on helppo hyväksyä käytännössä, mutta jos naapuriin muuttaneilla ihmisillä on aivan erilaiset tavat, maut ja tottumukset, ehkä eri kieli tai värikin, sietokykymme alkaakin olla koetuksella. Tätä siis pitäisi uudestaan oppia.
  4. Seuraavaksi tässä OPM:n barometrissä ponnistaa ekologinen tietoisuus. Elinympäristön, puhtaan ravinnon, luonnon suojelemisen ja ylipäänsä tulevaisuuden rakentaminen pitkäjänteisesti on suuri haasteemme. Energiataloudessakin kuulen usein puhuttavan enemmän siitä mikä on edullista meidän sukupolvellemme, meille, tai omalle paikkakunnallemme. Mutta onko oikein jos me käytämme hyödyn ja jälkipolvet maksavat laskun? Onko oikein ottaa velkaa lastenlastensa maksettavaksi?
  5. Ja vielä. Tarvitsemme oppimiskykyä. Elinikäinen oppiminen, uusien asioiden omaksuminen, uudelleen kouluttautuminen ja ylipäänsä oppimiseen suostuminen ovat meidän suomalaisten vuonna 2017 kaipaamia haasteita. Vasta näiden jälkeen tulevat ammattitaito ja kielitaito.

Sitä ei tässä OPM:n barometrissä arvioitu, mutta luulen kuitenkin eniten kaipaamamme asia vuonna 2001 ja vuonna 2017 on Jumalan kosketus. Jos ilmapuntarin neula ei osoita siihen suuntaan, josta tulee pelastus, syntien anteeksiantamus, uuden elämän rohkeus ja antaumus, silloin elämä valuu hukkaan. Me tarvitsemme tänään kokemuksen Jumalan kosketuksesta, Jumalan läheisyydestä, Jumalan vapauttavasta, uutta luovasta sanasta. Sinä kaipaat häntä. Minä kaipaan häntä. Meidän kaikkien syvin kaipaus on Jumala-kaipausta.

Hän ikiaikojen Jumala tulee lähellemme Jeesuksessa Kristuksessa, meidän Herrassamme. Sinut on liitetty häneen, sinä olet osa häntä, sinä olet pelastettu. ”Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” (Jes.43:1). Paavalikin vakuuttaa: ”Te kaikki olette Jumalan lapsia, kun uskotte Kristukseen Jeesukseen. Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne.” (Gal.3:26-27)

Tämä on ihana päivä sinulle Jumalan lapsi, riemuitse tästä päivästä. Sinä saat jättää kaiken Herralle, hän pitää sinusta huolen. Jumala olkoon sinun kanssasi.