Joulu lahjoittaa uuden elämän

Kolme muskatööriä

Poliisi & Oikeus, joululehteen 16.11.2001 Veli-Matti Hynninen

Kirjalija Daniel Katz pani uusimman kirjansa nimeksi Laituri matkalla mereen. Kirjassaan hän selittää elämän ihmettä seikkailulla, johon päähenkilö sukeltaa matkatessaan ajelehtivan laiturin nokassa kohti merta ja tuntemattomia ihmisiä. Seikkailu syntyy uuden kohtaamisesta.

Daniel Katzin malli on Jumalan toimintatapa. Joulu on sitä, että Jumala itse puuttuu peliin, kääntää kurssin kohti levottomuspesäkkeitä ja järjestää täydellisen muutoksen. Joulu tuo täyden yllätyksen ja muutoksen. Se astuu elämän syrjälle ja kohtaa järkkyvän maailmamme silmästä silmään. Joulu uudistaa koko elämän luomalla kokonaan uuden elämäntavan.

Joulu lahjoittaa vainotulle vapauden, köyhälle rikkauden, onnettomalle onnen. Joulu tarkoittaa sitä, että Jumala palauttaa rauhan, oikeuden ja vapauden kunniaan. Jumala ei siis seuraa ihmissuvun ajelehtimasta kohti pelottavaa pimeää vaan hän itse astuu pimeän keskelle lahjoittamalla valon. Jeesus Kristus on maailman valo, joka häntä seuraa, ei ikinä vaella pimeässä. Joulu luo uuden elämäntavan ja -asenteen. Joulu kasvattaa sietokyvyn, avartaa sydämen ja sytyttää vihollisuudenkin ylittävän rakkauden.

Oletteko panneet merkille, miten jouluna teemme monet asiat tavallisuudesta poikkevasti. Jouluksi siivoamme paikat. Joulukortilla muistamme. Kannamme kotiimme kuusen. Leivomme ja paistamme. Laulamme ja herkistymme. Joululahjoilla yllätämme. Sytytämme kynttilöitä, käymme haudoilla ja kirkossa, kekseliäästi noteeraamme tärkeät ihmisemme.

Ei siis mikään ihme, että joulu saa ihmeitä aikaan – joulu itsessään on ihme. Joulun syvin olemus on pelastus, joka nyt lahjoitetaan koko ihmiskunnalle. Joulun rauha leviää kaikille mantereille, myös maailman sotatantereille.

Joulun suuri ihme on sen kaikenkattavauudessa. Jumala lahjoittaa pelastuksen katsomatta ihmisen laatuun. Joulu ylittää rajat. Pelastus koskee kaikkia kansoja, kaikkia kulttuureja, koko luotua todellisuutta. Joulun tähden koko elämä uudistuu ja muuttuu paremmaksi.

Jumalan ihmiseksitulo antaa erityisen arvon ihmisyydelle. Ihminen ei koskaan voi saada suurempaa kunniaa kuin sen että Jumala tulee ihmiseksi. Jeesus itse samaistuu meihin ihmisenä, inhimillisyys on otettu jumalallisuuteen. Joulu antaa kaikelle elämälle inhimillisen (inkarnatorisen) rakenteen. Ihmiseksi syntyvä Jeesus ei ole vain mies Nasaretista vaan hän on Kristus, Jumalan Poika. Raamattu ei ole vain kirja kirjojen joukossa vaan se on Jumalan sana. Erehtyvä ja puutteellinen kirkko on Jumalan tosi kirkko. Ehtoollisen leipä ja viini ovat Kristuksen ruumis ja veri. Joulu on sitä, että rauha ja oikeudenmukaisuus lopulta voittavat.

Joulu on ihmiskunnan vapautussanomista suurin. Se ei vapauta vain vihasta, väkivallasta, kostosta tai terrorista. Se vapauttaa kaikesta pahasta.

Joulu vuonna 2001 lahjoittaa kokonaan uuden elämän.

Veli-Matti Hynninen