Hyvä paimen


Kirkkoväylä 14.4.2002 Veli-Matti Hynninen

14.4.2002 2. sunnuntai pääsiäisestä, Päivän aihe: Hyvä paimen (Misericordia Domini), Liturginen väri: Valkoinen, Alttarikynttilöitä: Neljä, Alttarikukat: Sipuleista kasvatettuja (mielellään valkoisia) kevätkukkia, Teksti: Jer.23:1-4, 1.Piet.5:1-4, Joh. 21:15-19, Virret: 375, 111:7, 177, 100:1ja 4, 378:1-

Toinen sunnuntai pääsäisestä on paimensunnuntai. Sen latinankielinen nimi on Misericordia Domini (=Herran laupeus, uskollisuus). ”Herran uskollisuus täyttää maan. Herra on sanallaan luonut taivaat.” (Ps.33:5-6). Päivän tekstit käsittelevät lammas-teemaa eri näkökulmista.

Päivän tunnuskuvassa paimen kantaa hartioillaan karitsaa. Paimen-aihetta on paljon käytetty myös taiteessa. Jeesus on kirkon ylipaimen. Piispaa sanotaan esipaimeneksi. Pappi on paimen, jolle on uskottu seurakunnan kaitseminen. Vaikka lampaanhoitoa nykysuomessa valitettvan harva enää harjoittaa, vertauskuva paimenesta on tuttu ja puhutteleva. Kotimaisella pääsäislampaalla olisi tarjontaa enemmän kysyntää.

On tärkeää saada kuulua pelastettujen laumaan eli kirkkoon, jonka päänä on itse Kristus. Muitakin laumoja kyllä on, mutta Kristuksen kirkko pelastuksen yhteisönä on yksi. On vain yksi lauma ja yksi paimen. Paimensunnuntai muistuttaa kirkon olemuksesta ykseytenä. Ekumenia on paluuta tähän jo olemassaolevaan ykseyteen käytännössä. Paimensunnuntaihin kuuluva paimenpsalmi (Ps. 23) on rakastetuimpia raamatunkohtia. ”Minä olen se hyvä Paimen…”. Se luetaan usein muistotilaisuudessa, tavallisesti vasta sen jälkeen kun vainaja on laskettu hautaan. Psalmin hyvästä paimen viittaa Jeesukseen hyvänä paimenena. Psalmi muistuttaa Jumalan johdatuksesta, johon jokainen saa luottaa. Kenenkään ei tarvitse olla sattuman tai kohtalon heiteltävänä, koska elämä on Jumalan johdossa.

Jumala on armollinen Hyvä Paimen, joka ei edellytä kelvollisuutta vaan tekee itse meidät kelvollisiksi. Hyvä Paimen hyväksyy yhteyteensä ehdoitta. Jumalan armo tulee sitä lähemmäksi mitä enemmän ”lammas” tuntee olevansa eksyksissä.

Herran uskollisuus täyttää maan. Herra on sanallaan luonut taivaat. (Ps.33:5-6)

Veli-Matti Hynninen