Ole tervehditty, Maria!


12032002

Veli-Matti Hynninen:

17.3.2002 Marian ilmestyspäivä, Päivän aihe: Herran palvelijatar, Liturginen väri: Valkoinen, Alttarikynttilöitä: Kuusi, Tekstit: 1. Moos.3:8-15, Gal.4:3-7, Luuk.1:39-45, Virret: 51, 50:6, 53, 49:3,4, 52:1-

”Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi.”

Marian ilmestyspäivän lisäksi Marialla on muitakin juhlapäiviä allakassamme. Marian etsikkopäivänä (2.7.) Maria vierailee sukulaisensa Elisabetin luona. Elokuun viidestoista vietetään Marian taivaaseenottamisen päivää. Syyskuun kahdeksas on Marian syntymäpäivä. Kynttilänpäivänä Maria käy temppelissä puhdistautumassa ja kohtaa hurskaan Simeonin.

Marianilmestyspäivänä muistamme enkeli Gabrielia, joka ilmoitti Marialle Jeesuksen syntymästä. Gabriel kuuluu Rafaelin ja Mikaelin kanssa enkeleiden johtotroikkaan. Enkelin ilmestyminen tietää useimmiten hyvää. Gabrielin ilmoitus on suorastaan mullistava: nyt maailmaan syntyy henkilö, jonka kautta kaikki uudistuu ja koko ihmistensuku pelastuu. Hän on Jeesus Kristus, koko maailman Vapahtaja.

Marianpäivänä muistamme tietenkin itse Mariaa, joka on uskovaisten esikuva. Hän otti Jumalalta nurkumatta vastaan tehtävän. Vaikka Jumalan meille osoittama tie on usein vaikea, sillä tällä tiellä, kärsimyksen keskellä kohdataan ilo. Maria on kaikkien kärsivien ilo. Hän on malja, joka pursuaa riemua. Hän Jumalanäiti, Jeesuksen synnyttäjä.

Marianpäivän keskus ei kuitenkaan ole Gabriel eikä edes Maria vaan juhlan keskuksena on Kristus. Marian merkitys oli siinä, että hän oli kuuliainen Jumalalle, otti nöyrästi vastaan saamansa suuren tehtävän ja siten oli suuren tehtävän toteuttajana. Maria korottaa nöyryyden ja kuuliaisuuden kunniaan. Ne ovat kristillisiä hyveitä, koska niiden kautta Jumala toimii. Itsensä korottaminen ei johda jumalalliseen tulokseen. Marian elämä todistaa, että vain kuuliaisuuden ja nöyryyden tiellä elämä kukoistaa.

Marian saamassa lupauksessa Jumalan armon koko rikkaus ja syvyys näyttäytyy meille. Me emme ole pelastetut omien ansioidemme tähden vaan yksin Kristuksen tähden.

”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä!”

Veli-Matti Hynninen