Ruususunnuntain iloa


10032002

Veli-Matti Hynninen:

10.3.2000 4.paastonajan sunnuntai, Päivän aihe: Elämän leipä, Latinankielinen nimi: Laetare (=Iloitkaa), Tunnuskuva: Leipäkoria selässään kantava kala, Liturginen väri: Violetti, Alttarikynttilöitä: Kaksi, Tekstit: Aam.8:11-12, 2.Moos.16:11-19, 1.Piet.1: 1-3, Joh.6:24-35, Virret: 205, – , 59, 451:1,5, 224:-

Kaikki katsovat odoatten sinuun, Ja sinä annat heille ruoan ajallaan. Sinä avaat kätesi Ja hyvyydessäsi ravitset kaiken mikä elää.. (Ps. 145: 15-16)

Neljäs paastonajan sunnuntai on keidas paastonajan erämaavaelluksella. Sanotaan että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Neljäs paastosunnuntai tunnetaan leipäsunnuntai-nimisenä, koska päivän evankeliumeissa leipä-aihe toistuu eri muodoissaan. Jeesus itse on elämän leipä, jonka otamme vastaan ehtoollisen sakramentissa. Päivän tunnuskuvana oleva leipäkoria kantava kala on ehtoollisen tunnuskuva. Koska paasto on nyt puolivälissä, tämä sunnuntai tunnetaan myös puolipaastosunnuntaina. Päivän latinankielinen nimi Laetare (=iloitkaa) viittaa iloon paaston keskellä. Puolipaastona oli tapana lieventää paastomääräyksiä hetkeksi. Joissakin maissa leivottiin viinimarjoin höystettyjä ”paastokakkuja”, jotka hyvällä omallatunnolla nautittiin puolipaaston merkeissä. Siitä johtuu nimi virkistyssunnuntai. Englannissa puolipaasto on eräänlainen äitienpäivä (Motherin Sunday), jolloin palvelusväki ja opiskelijat saivat vapaata ja pääsivät käymään kotona äitejä tervehtimässä.

Päivän nimistä ehkä näyttävin on kuitenkin ruususunnuntai. Juuri tänä sunnuntaina paavi aikoinaan ojensi suosionsa merkkinä kultaisen ruusun valitsemalleen yhteisölle tai henkilölle: keltainen ruusu on tämän sunnuntain tunnuskukka. Ojentamalla keltaisen ruusun ruususunnuntaina voi osoittaa suosiotaan sille, jota arvostaa ja rakastaa. Keltainen ruusu muistuttaa Jumalan suosiosta, joka Kristuksessa on tullut osaksemme.

Yllätä läheisesi tänä sunnuntaina. Ojenna ruusu, lausu kannustava sana, ole hyväntuulinen!

Veli-Matti Hynninen