Juhlikaamme!

Aalloilla-lehdelle, Veli-Matti Hynninen 31.1.2002

Juhlikaamme
Jaria ja Tuula

Vas. ”juhlafiguuri” Budapestin Vaci utcalla. Oik. Tuula ja Jari Lampela vihkipappinsa Veli-Matti Hynnisen kanssa Porvoossa 020202.

Juhlat vahvistavat meitä, ne antavat intoa ja voimaa, ne tuottavat iloa ja jaksamista elämäämme.

Vanha sanonta muistuttaa, että kevättä kynttelistä. Kynttilänpäivä on Kristus-valon ihana juhla. Kansalliskirjailijamme Runebergin päivä rohkaisee ammentamaan voimaa kirjallisuudesta ja virsistä. Ystävänpäivä innostaa pitämään yhtä ystäviemme kanssa. Laskiaisesta alkava paastonaika ohjaa ajatukseen pääsiäiseen, elämän suurimpaan salaisuuteen. Tämä kevättalvi on hääjuhlien lisäksi muutenkin oikeaa juhlien sesonkia.

Juhlien tehtävänä on tuoda meidät Jumalan ja toistemme yhteyteen. Yhteispelillä kaikki sujuu paremmin. Siitä muistuttaa pieni antiikin tarina hauskalla tavalla.

Ruumiin eri jäsenet olivat kateellisia vatsalle. Niiden mielestä vatsa pääsi aina vähemmällä kuin jalat, kädet, silmät, korvat nenä tai hampaat. Vatsa vain oli ja otti vastaan minkä muut raatoivat.

Silmä valitsi kaupassa oikeat tuotteet ja poimi kukkarosta oikean määrän euroja. Korva kuulosteli tarjouksia, nenä haisteli suotuisat tuulet. Jalat veivät pellolle tai kauppaan ruoan hankintaan ja kantoivat vatsan vielä pöytäänkin aterialle. Kädet valmistivat ruoan, kantoivat sen pöytään ja aina suuhun asti. Hampaat joutuivat jauhamaan ravinnon pieneksi. Mutta vatsa vain laiskotteli, eikä tehnyt muiden mielestä mitään.

Kateudesta käynnistyi lakko. Jalat eivät enää vieneet pöytään, kädet eivät nostaneet lusikkaa suuhun, hampaat eivät jauhaneet, eikä vatsa saanut murunmurua. Tästä seurasi, että koko ruumis alkoi surkastua, se kuihtui miltei olemattomiin.

Tämä antiikin tarina muistuttaa miten tärkeää on yhteispeli. Jos emme tulisi yhteen, jos emme viettäisi juhlaa, me surkastuisimme yksinäisyyteemme. Ravitsevat jäsenet tarvitsevat nauttivia jäseniä ja nauttivat jäsenet tarvitsevat ravitsevia jäseniä. Me kaikki tarvitsemme toisiamme.

Lähestyvä juhla muistuttaa siitä, että yhdistetyin voimin (viribus unitis) jaksamme parhaiten. Kun juhlakutsu käy, niin lähdethän mukaan. Jumala kanssasi!

Veli-Matti Hynninen, Radio Dein pappi, veli-matti.hynninen@kolumbus.fi