Dominica passionis – Kärsimyksen sunnuntai

Dominica passionis

1.4.2001 5.paastonajan sunnuntai (judica), Päivän aihe: Kärsimyksen sunnuntai, Alttiiksi annettu Kristus, Liturginen väri: Violetti, Alttarikynttilöitä: Kaksi, Tekstit: Ps.43: 2-5, 1.Moos.22:1-13, Hebr.9:11-15, Joh.11:47-53, Virret: 73: 1-3, – , 275, 80: 1-2, 79:1-

”Herra pelasta minut vihollisteni käsistä! Sinun luonasi olen turvassa.” (Ps.143:9)

Viides paastosunnuntai on kärsimyksen sunnuntai. Sen latinankielinen nimi judica (=hanki minulle oikeutta) tulee päivän antifonista, psalmista 43. ”Hanki minulle oikeutta, Jumala, aja asiani jumalatonta kansaa vastaan.” Kärsimyksen määrä kasvaa kansojen elämässä. Myös yksityisen ihmisen on yhä enemmän kärsittävä. Naula isketään entistä syvemmälle.

Piikit viiltävät, kärsimyksen määrä ympärillämme kasvaa. Kaksi viimeistäviikkoa ennen pääsiäistä tunnetaan nimellä syväpaasto. Nyt syvennytään kriisien todellisuuteen,kärsimyksen salaisuuteen. Miksi minun on kärsittävä? Miksi Jumalakin kärsii? Miksi elämän parasta puolta ovat kriisit, vastukset ja tappiot?

Kriisi on hyväksi siksi, että siinä kevyt väistyy ja olennainen jää jäljelle. Kriisissä on aina mahdollisuus, koska se avaa jotakin aivan uutta. Repeämä ja särö panevat lausumaan hyvästit harmonialle ja muulle tyhjänpäiväiselle.

Neilikkaa kutsutaan saksankielessä naulakukaksi (Nägelein/Nelke/naula), sitä pidetään Kristuksen ristiinnaulitsemisen vertauskuvana. Ojennamme neilikan muistuttamaan kärsimyksen siunauksellisuudesta. Viides paastosunnuntai on siis kärsimyksen sunnuntai (dominica passionis).

Jeesuksen elämä osoittaa, että yhteyttä ei synnytetä sitoutumalla järjestelmään vaan astumalla siitä ulos. Laumaa ei pidetä koossa olemalla mieliksi kaikille vaan täsmälleen päinvastoin: Jeesus kuolee kootakseen yhteen kaikki hajallaan olevat Jumalan lapset. Jeesus jakaa kärsimyksen kärsimällä. Hän voittaa kuoleman kuolemalla. Hän hankkii oikeuden muille tulemalla itse väärin kohdelluksi, oikeudettomaksi. Jeesuksen kärsimys muuttaa kärsimyksen luonteen. Kaikesta kauhistavuudestaan huolimatta se on myös ystävämme.

Veli-Matti Hynninen