Matkalla sisäisen muutoksen kokemukseen

Radioaamuhartaus Radio Deille 10.4.2001, Veli-Matti Hynninen

Kanootilla parannukseen

Tänä aamuna olemme edenneet Jeesuksen kärsimystiellä suuren viikon tiistaihin. Tämä viikko vavahduttaa tapahtumillaan, meitä kosketetaan kaikkein suurimmalla salaisuudella: Jumalan kärsimyksellä.

(Tänä tiistaina lauletaan kärsimysvirsiä. Jeesus olet elämäni, puolestani taistelit. (Virsi 57) Jeesus sinun vaivas kovat, kuolemasi katkera, lohdutuksenani ovat, eläessä, kuollessa. Auta etten unhota synnin kiusauksissa: sellaiseen oot käynyt vaivaan, syntein tähden Herra taivaan. (Virsi 74). Puoleesi, Vapahtaja, katsahdan rukoillen, kun vuoksi syntieni, ristillä tuskien, uhriksi annoit itsesi, myös minut vapahtaaksesi. (Virsi 76).)

Jumala pelasta minut pahojen käsistä, riistäjien ja sortajien vallasta. (Ps.71:4).

Vanha mystiikassa koettu totuus on se, että ihmisen voimavarat yltävät aina sinne, minne kiinnitämme huomiomme. Kun käännymme Jumalaan päin, kun katselemme kärsivää Vapahtajaamme, Herraa Jeesusta Kristusta, me saamme uutta voimaa hänen kärsimyksestään omaan kärsimykseemme. Me saamme tyhjentyä ja samalla täyttyä. Kärsivä Jeesuksemme samaistuu meidän hätäämme ja kärsii meidän puolestamme.

Jeesus koki kärsimyksen henkilökohtaisesti, psyykkisesti ja fyysisesti, koko olemuksellaan. Kärsimyksen kokeminen avartaa tietoisuuttamme, se herkistää meidän mystisen kokemusmaailmamme, tietoisuutemme. Kärsimystien kokeminen tuottaa salatulla tavalla meille turvallisuutta ja selkeyttä. Me saamme uppoutua nyt elämän suurimpaan salaisuuteen, saamme antautua sisäisen muutoksen kokemiseen.

Rukoillen, Jeesuksen jalanjäljissä vaeltaen me sukellamme tänään sisäisen muutoksen kokemukseen. Hiljainen viikko on tie tähän: sisäisen muutoksen kokemukseen. Me tunnustamme, ettemme jaksa ilman Jumalaa. Jokainen janoaa, kaipaa jumalallista kosketusta. Me rukoilemme tänään puhtaasti tämän yhteyden kokemista. Rukous rauhoittaa meitä, se sysää sivuun minuuden hälyn, kaiken turhan, saamme keskittyä syvään ristin salaisuuteen.

Joskus sanon vihkiparille alttarilla, että en tiedä mitään toista niin kaunista asiaa maan päällä kuin sen. Että ihminen voi antautua toiselle, voi antaa itsensä toiselle kokonaisvaltaisesti. Mutta jos ollaan aivan tarkkoja, on vielä jotakin paljon kauniimpaa ja syvempää. Kauneinta mitä tiedämme on se, jos ihminen voi täyttyä Jumalastaan, antautua Pelastajalleen, hurmaantua jumalallisesta ilosta, joka tulee lähellemme elämämme arjessa, sen särössä, repeämässä, tappiossa, kuoleassa. Jokainen syvimmältään kaipaa tätä sisäistä muutosvaikutusta, tietoisuuden muutosta.

Golgata on sinun elämäsi pyhä paikka. Sinä vaellat nyt kohti Golgataa tietäen, että syvin kaipauksesi täyttyy, sinä saat syntien anteeksiantamuksen, uuden elämän, sinä saat ottaa vastaan kärsivän Vapahtajan Herran Jeesuksen Kristuksen.

Tänään tiistaina Jeesus on tutkittavana.

Luuk.22: 63 – 23:12