Pyhitys, Maria, ilo

Kirkkoväylä 23.12.2001

Pyhitys, Maria, ilo

23.12.2001 4.adventtisunnuntai, Päivän aihe: Herra on lähellä, Liturginen väri: Violetti, Alttarikynttilöitä: Kaksi, Tekstit: Ps.130:5-8, 1.Moos.21:1-7, Hepr.6:13-19, Matt. 1: 18-24, Virret: 13, – , 53, 256, 10:1-

Neljännen adventin avainsanoja ovat pyhitys, Maria ja ilo.

Adventtina valmistamme joulua. Vastaavasti joulun lähestyminen valmistaa mieliä joulun salaisuuden vastaanottamiseen. Neljättä adventtia kutsutaan pyhityksen adventiksi (adventus sanctificationis).

Toinen joulumielen valmistaja on Jeesuksen äiti Maria. Tämä sunnuntai on vanhastaan omistettu lasta odottavalle Marialle. Herran äiti ansaitsee huomiomme. Vapahtajan äidin ja seurakunnan odotus kuuluvat yhteen. Seurakunta yhtyy Marian odotukseen.

Maria puhkeaa riemulauluun odottaessaan lasta syntyväksi. Samalla tavalla Vapahtajan syntymän lähestyminen täyttää mielemme ilolla. Siksi neljättä adventtia kutsutaan myös ilon sunnuntaiksi. Maria ylistää Jumalaa. Seurakunta ylistää Jumalaa, sillä Jeesuksessa täyttyvät Jumalan Israelille antamat lupaukset.

Nyt olemme jo niin lähellä joulua, että joulun ilo murtautuu paksuimpienkin patojen läpi. Jumalan ihmiseksitulon ihme valtaa mielet, juhlailo puhkeaa.

”Sydämeni riemuitsee Herrasta, Herra nostaa minun pääni pystyyn. Minä voin rohkeasti vastata vihollisilleni, sinun avustasi minä iloitsen.” (1. Sam.2:1)

Veli-Matti Hynninen