Ryöpehtivät miehet

Puntari 071101

Sofia Eleonoora

Pappi tarkoittaa samaa kuin pater, isä. Sofia Eleonooran kaste 3.11.2001

Kertomus Intiassa olevasta tuhannen peilin temppelistä antaa meille miehille vauhtia. Tarina opettaa sivistyksen yhtä perusehtoa – hyväntuulisuuden tärkeää merkitystä.

Kerran huonotuulisuudestaan tunnettu herrahenkilö vieraili tässä peilien täyttämässä temppelissä. Mutta hänen kiukkunsa vain vimmatusti kasvoi sitä mukaa mitä enemmän hän noita ärtyneitä naamoja katseli. Tarkkaan lukien siinä oli tuhat surusaparoa. Mihin päin miespolo katseensa käänsikin, siellä tuijotti tuttu hapannaama suu mutrullaan.

Tarina ei olisi täydellinen ellei siihen kuuluisi paradoksi, täydellinen vastakohta. Tällä kertaa temppelissä näet kierteli myös rento suomalaismies – harvinaisuus lajissaan – ihmettelemässä miten hyvällä tuulella sitä ihminen osaakaan olla. Hänen silmiinsä peileistä heijastui tuhat ilonpilkkeistä naamaa.

Tuhannen peilin temppeli paljastaa yhden elämän perusulottuvuuden. Turha on syytellä pahasta olostaan toisia, eihän se peilin vika ole jos mies näyttää murheelliselta. Ei pidä projisoida eli panna toisten syyksi (lat. proicere = heittää vastaan). Parasta ottaa vastuu itselleen myös mielialoistaan.

Parhaiten miehensä tuntevat aina kuitenkin naiset. Jo L. Onerva kirjoitti Eino Leinostaan miten tämä keski-ikäisenä oli ”rajat rikkova, dionysolaisesti leiskuva ja myrskyävä, runoilija-ihminen, sisältä ulospäin ryöpehtivä, ekspressionisti, elämän raivoisa rakastaja, väsymätön kokeilija ihmisluonnon kaikilla mahdollisuuksilla ja vapaudenjanoinen, oman itsensä ja muut murskaavaan jumalhämärään asti.”

Luomisvimmasta ja vapaudenkaipuusta onneksi vain hyvin harva onnistuu pääsemään eroon. Ja jos tätä vimmaa ei enää olisi jäljellä, ei olisi paljon elämääkään. Tappioidensa surijana suomalainen mies onkin parhaimmillaan. Ilman traagisuutta ja dramatiikkaa ei nainen eikä mies voi pärjätä. Luomisvimmaisimmat miehet todistavat elämäntavallaan miten vain uutta luomalla syntyy uutta. Jokaisella einoleinolla on oltava omat muusaansa. Vilkuilemalla ahkerasti elämän tärkeimpään taustapeiliin – naiseen – syntyy parasta jälkeä.

Jos villille luovuudelle ja aidolle antautumiselle ei ole sijaa elämässä, on turvauduttava kaikenlaisiin ”miestä väkevämpää”-temppuihin pubissa tai jäähallissa. Samantekevää missä, mutta aina ne ovat vain korvikkeita. Elämää eletään aina isolla E:llä siellä missä uskalletaan kohdata omat ajatukset ja uskalletaan astua lähelle toista.

Isänpäivä ei siis ole vain amerikkalaispohjainen kauppiaiden luomus, tavaralla muistamisen muistopäivä. Isänpäivä on suomalaisen miehen pörssipäivä. Paras mies ei olekaan se, jota noteerataan, vaan se joka noteeraa toiset. Isänpäivä antaa mahdollisuuden satsata näihin arvo-osakkeisiin, kannustaa sallivaan kohtaamiseen, siivittää villin rakkauden osoittamiseen.

Isänpäivään kuuluvat tunnolliset ja työteliäät Olli-Pekka Heinoset, vauhdikkaat Kimi Räikköset ja urhollisesti jääkiekkonsa perässä hyörivät Hannu Aravirrat ynnä kaikki leijonanmieliset miehet täältä pohjanperiltä tulenarkoihin talibaaneihin. Varsinaisia isänpäivän sankareita ovat juuri ne miehet, jotka uskaltavat kaikesta huolimatta ja kaikenuhallakin elää täysillä. Heidän lähellään ei tarvitse teeskennellä.

Eino Leino elää yhä. Nykykirjailijoista kiinnostavimpiin nostan Robert Antonin, jonka kirja 96-vuotiaan isoäidin eroottisista tarinoista yllyttää aitoon uskaltamiseen. Robert Antoni paljastaa miten tärkeä on miehen osa vahvimpienkin naisten sirkuksessa, vaikkeivät naiset viekkaudessaan sitä aina ole tunnustavinaankaan. Keisari, kuningas tai reppana – kaikki samassa miestensarjassa. Elämän sylipainissa otetaan mittaa itsestä. Voittaja on se, joka tunnustaa haavoittuvuutensa ja rohkenee pyytää myös anteeksi.

Elämä ei noteeraa vain vahvoja ja onnistuneita. Korkeimmalle korokkeelle nostetaankin haavoittuvat ja heikkoutensa tunnustavat. Siksi – malja rakkaudelle!

Veli-Matti Hynninen