Hyvä on avata kirja

Puntari 311001

Hyvä on avata kirja

Robert Antoni oli minulle Suomen ensimmäsiten kirjamessujen löytö. Tietysti bibliofiilille eli kirjojen rakastajalle käynti kirjamessuilla sattaa olla suorastaan vaarallinen. Liian suuri määrä rakkauden kohteita saattaa panna kenen tahansa pään pyörälle ja seuraukset voivat olla arvaamattomat. Muutenkin kirjakauppa kirja-areteineen voi olla liian helppo lankeemuksen paikka. Käynti kirjakaupassa saattaa lisäksi käydä liian kalliiksi, sillä kirjat Suomessa ovat poikkeuksellisen kalliita.

Loka-marraskuun taitteessa (29.10.-3.11.) vietetty kristillisen kirjan viikko antaa kirjalle vielä omat vivahteensa. Mikä on kristillinen kirja? Sekö, jonka kirjoittaja tai kustantaja on kristillisestä harrastuksestaan tunnettu? Vai voisiko maallinen, ei-kristillsestä viitekehyksestä nouseva teksti ja kirja maallisuudestaan huolimatta ollakin kristillinen?

Eikö se, jos mikä olisi kristillistä, jos lukija kirjan innoittamana alkaisi ajaa oikeudenmukaisuuden ja rauhan aatteita? Eikö sellainen kirja, joka panee ajatukset liikkeelle, vapauttaa ja luo uutta, olisi mitä suurimmassa määrässä kristillinen kirja? Ainakin kirjamessuilla huomasin viihtyväni enemmän muiden kuin kiritillisten kustantajien osastoilla. Mikisi? Siksikö, että ennenkin olen huomannut miten tärkeää olisi tuntea elämän kokonaisuutta eri kannoilta. Jos katselisi elämää liikaa vain yhdenväristen silmälasien läpi, maailman hämmentävä kirjo ja häikäisevä moninaisuus sattaisai jäädä kokematta.

Robert Antoni hivelee elämää kertomalla isoäitinsä eroottisia kansantarinoita. Antoni osoittaa tarinoillaan ikään kuin ohimennen – ei julistaen – että, ankara todellisuus ja ulkonainen puutteellisuus voivat olla sitä elämän parasta puolta. Turvallisuus ei löydy omistamisesta eikä varmistamisesta vaan antautumisesta ja uskaltamisesta. Jos ohittaa elämän hilpeän ja maagisen puolen, voi upota oman onnentavoittelunsa suohon, josta ilo ja leikki ovat kaukana.

Toinen kohua nostattanut kirjailija David Bodanis kirjoitti messuilla kirjoihinsa omistuksirjoituksia. Chigagossa syntynyt ja Lontoossa asuva Bodanis edustaa aivan toista maata ja toisella tavalla omaperäistä ajattelua. Kirjan nimkin on arvoituksellinen: E= mc2 . Tällä yhtälöllään Bodaniksen sanotaan muttaneen maailmaamme enemmän kuin mikään muu keksintö. Yhtälö perustuu aineen muutokseen. Aine muuttuu sellaiseen muotoon, jossa jähmettynyt energia vapautuu uutta luovaan, toiseen muotoon. Yhtälö on vaikuttanut gps-satelliittipaikantamiseen, arkeologiseen radiohiiliajaitukseen, ydinvoiman käyttöön, mutta myös laajemmin maailmankaikkeuden hahmottamistapaan. Yhtälö selittää maapallon lämmön, tähtien synnyn ja myös maailmanlopun.

Vaikeasta aiheestaan huolimatta Bodaniksen teksti on kevyttä ja samalla selkeää, siitä tavallinen lukija pystyy vaivatta noukkimaan palasia arkiajatteluunsa. Bodaniksen tietokirjan kiintoa ei vähennä se, että kirjassa on aimoannos helposti sulateltavaa tieteenhistoriallista pohjatietoa. Näiden lisäksi kirjamessut panivat minut tutustumaan polittisen islamin maailmoihin, Jari Ehrnroothin Desertonin pyörteeseen ynnä lukemattomiin muihin vielä lukemattomiin kirjoihin.

Kirjauutuuksiin on tänä syksynä luettava myös uudet kirkollisten toimitusten kirjat. Nyt kastetaan, vihitään ja haudataan uudella tavalla. Toimitukset ovat muuttuneet entistä enemmän pienoisjumalanpalveluksiksi. Esimerkiksi hautaansiunaamista on rikastettu synnin- ja uskontunnustuksilla sekä runsaalla raamatunluvulla. Kokeiluvaiheen jälkeen on palautteen aika. Siksi on tärkeää kuulla mitä seurakuntalaiset tästä(kin) uudistuksesta ajattelevat.

Pyhäinpäivä nostaa muistot pintaan ja tuo kynttilät haudoille. Pyhäinpäivä on kaikkien Kristukseen kastettujen eli pyhien yhteinen juhlapäivä. Perille päässseet pyhät juhlivat riemuitsevassa seurakunnassa (ecclesia triumhans), mutta me joiden kamppailu vielä jatkuu kuulumme taistelevaan seurakuntaan (ecclesia militans). Nämä kaksi kuuluvat yhteen, myös juhla on yhteinen. Palavan kynttilän viesti on selkeä: kuljemme koko ajan kohti parempaa. Edessä on jotakin hyvin hyvää, rakastettavaa ja kirkastuvaa.

Veli-Matti Hynninen