Mikael, Gabriel, Rafael ja terroristi

Kolumni Uusimaalle 280901

Kristus kirkoosaan Vilnassa

Kristus Pietari-Paavalin kirkossa Vilnassa

Kaalia pataan, pässiä pöytään ja enkelit taivaalle.

Mikkelinpäivään mennessä on pantu ”akat tupaan ja perunat kellariin”, kesä on auttamattomasti takana. Terrorin synkentämää maailmaamme valaisevat nyt ajankohtaiset enkelit, juhlijasankarit. Mikkelinpäivä on samalla mitä ajankohtaisin terrorismin torjuntapäivä.

Ylienkeli Mikael on taistelija (sotilas), Gabriel viestijä (journalisti) ja Rafael suojelija (poliitikko). Helvetin enkeli Lucifer (saatana) on puolestaan tuhoisa tappaja. Urielit, Sarielit, Raquelit, serafit, kerubit, herruudet, vallat, hallitukset ja voimat mukaan lukien enkeleitä on yhteensä ”kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta”. Kaikilla hyvyyden ja kauneuden edustajilla on nyt yhteinen juhlapäivä.

Vaikka suomalaisessa kulttuurissa enkelioppia on joskus pidetty lapsellisena, olisi paha erehdys vähätellä maailman tehokkainta terrorismin torjuntaohjelmaa. Terrorismia ei lopeteta kostoiskuilla eikä täsmäohjuksilla. Saatanaa ei kukisteta sotimalla eikä tappaminen lopu tappamalla.

Olisi väärin ajatella, että hyvät enkelit pitäisivät enemmän Bushin ja kristittyjen puolta, ja että vastaavasti kaikki paha olisi vain vastustajalla. Maailman pirullistaminen (demonisoiminen) olisi kohtalokasta kaikille.

Kaikilla rintamilla ja jokaisessa ihmisessä käydään taistelua hyvän ja pahan välillä. Rabbi Bolotwskyn, imaami Chebabin, piispojen Huovisen, Wrobelin ja Leon on yhdessä kanssamme suostuttava ajamaan perkelettä ulos muuallakin kuin Helsingin Tuomiokirkon rappusilla. Raamatun mukaan Belsebub on voitettavissa, se ei ole Luojan veroinen, vaan tulee häviämään.

Mutta miten ihmeessä?

Paha voidaan kukistaa voittamalla köyhyys, katkeruus, epäoikeudenmukaisuus ja kaikkinaiset ihmisarvon loukkaukset. Itsekkyys, ahneus, väkivalta, uho, omanvoitonpyynti ja ylimielisyys synnyttävät terrorimielialaa yhtälailla arabien, amerikkalaisten kuin suomalaisten maailmassa. Paha voidaan kukistaa vain anteeksiantavalla hyväksynnällä ja rakkaudella. Koston ja helvetin enkeleiden sijasta on pantava töihin Mikael, Gabriel, Rafael ja – sinut.

Kauneuden ja hyvyyden enkelit pehmittävät järjen ja rahan kivettämän kovuutemme. Enkeleihin kuuluu annos jumalallista glooriaa, koska ne tuovat sovinnon ja rauhan. Ne tuottavat kaipaamaamme hellyyttä ja läheisyyttä. Enkelit ajavat Euroopan unionin kaltaista läheisyysperiaatetta (subsidiariteettia) ja läpikuultavuutta (transparenssia). Ne pitävät myös maailmaa koossa vahvistamalla kansojen, uskontojen, kulttuureiden ja näkemysten yhteenkuuluvuutta (koherenssia).

Enkelit ovat sekä puolustajia että varjelijoita, hyvyyden, kauneuden ja turvallisuuden tuottajia, jumalallisia sanansaattajia.

Kohtasin viime viikonloppuna Liettuan Trakaissa juutalaisperäisen, karaiimien jännittävän maailman. Selumiel Lopato, yksi heidän tunnetuimmista runoilijoistaan kiteyttää kaipauksensa enkelinkevyesti runomuotoon:

Sokaista kaikki älyllä, elää sovussa kaikkien kanssa; olkoon kaunis jokainen päiväni: siinäpä minun toiveeni.”

Veli-Matti Hynninen