Terrorismin torjuntajärjestelmä

Puntari 270901

Terrorismin tirjuntaan

Varma syksyn merkki on lähestyvä mikkelinpäivä. Syyskuun kahdeskymmensyhdeksäs, Mikaelin, Mikon, Mikan, Miikan, Miskan ja Mikaelan nimipäivä on vanhastaa korkea, suuri juhlapäivä. Nyt juhlitaan ylienkeli Mikaelia ja samalla kaikkia enkeleitä.

Saattaa olla, että suomalaisessa kultuurissamme olemme josssakin vaiheessa pitäneet puhumista enkeleistä hieman lapsellisena. Enkelit on liitetty enemmän lasten sadunhohtoiseen maailmaan. Mutta nyt, puhe enkeleistä onkin mitä ajankohtaisinta ja myös turvallisuuspolitiittisesti perusteltua puhetta. Maailman vahvin terrorismin torjuntaohjelma näet liittyy enkeleihin, siihen näkymättömään todellisuuteen, jota enkelit edustavat. Enkelit ovat sankareita, vahva turvajärjestelmä, johon liittyy samalla ulko- ja turvallisuuspoliittinen ohjelmajulistus. Kaiken kukkuraksi enkeleillä on korkea, vähintäänkin suurlähettilästason diplomaattistatus, heillä on vaikutusvaltaa, kykyä ja näkyä.

Enkeleistä Mikael on taistelija, Gabriel viestijä ja Rafael suojelija. Uriel, Sariel, Raquel ja tietenkin helvetin enkeli Lucifer ovat muita nimeltä tunnettuja enkeleitä. Raamatun mainitsemat serafit, kerubit, herruudet, vallat, hallitukset ja voimat kuuluvat enkelihierarkiaan. On laskettu yhtä ihmistä kohden olevan 99 enkeliä tai, erään juutalaisen mystikon laskutavan mukaan, heitä olisi 301 655 722. Raamattu luettelee heitä joka tapauksessa olevan ”tuhannen tuhatta” tai ”kymmentuhatta kertaa kymmenetuhatta”.

Helsingin tuomiokirkon rappusilla kirkkojemme piispat olivat rukoilemassa maailmaamme rauhaa ja sovintoa yhdessä juutalaisen Gideon Bolotowskyn ja islamilaisen imaamin Khodr Chebabin kanssa. Edustamiensa uskontojen mukaan heillä kaikilla oli mukanaan enkeleitä ja samalla yhteinen vastustaja – saatana. Heprean sana satan tarkoittaa syyttäjää, vastustajaa, helvetillistä terrorisoijaa, joka houkuttelee ihmisiä pois Jumalan luota.

Siis mitenkään ei olisi lupa ajatella, että esimerkiksi vain kristityillä olisi hyviä enekelitä tai että islamilaisilla olisi saatanoita, kuten presidentti Bush silmät kiiluen näyttäisi väliin vihjaavan. Meillä kaikilla ihmisillä yhteinen vastustaja on pahaa aiheuttava saatana. Se kieppuu kaikkien ympärillä etsien sopivaa kohtaa päästä iskemään saadakseen meidät lankeamaan.

Se ei lähestulkoonkaan ole Luojan veroinen, vaan se on siis voitettavissa. Ei sitä kukisteta kostoiskuilla ei edes korkean tekniikan täsmäohjuksilla, ei tappamalla eikä aseilla, vaan pikemminkin rukouksella. Paha voidaan näet voittaa vain nujertamalla ihmistä vaaniva väkivallan ja tuhon vimma. On aina pelottavaa ja hengenvaarallista, jos vaikkapa presidentti Bush tai kuka tahansa provosoituu käyttämään provokatorista kostoa aseenaan Belsebubin torjunnassa. Tappamista ei lopeteta tappamlla, Lucifer ei kukistu ampumalla. Histyoria on äynnä esimerkkejä siitä miten väkivalta lisää väkivaltaa, sota synnyttää sotaa.

Pyhä Mikaelin päivä muistuttaa, että rauhaa ja sovintoa ajeteaan parhaiten tarttumalla köyhyyden ja vääryyden syihin. Rauha rakentuu korjaamalla vääryys, ajamalla oikeudenmukaisuutta, kunnioittamalla ihmistä ja hänen oikeuksiaan. Rauha saavutetaan osoittamnalla hyväksyntää ja rakkautta myös eri tavalla uskovia ja eri tavalla ajattelevia kohtaan. Tätä Jeesuken oppia tuommiokirkon rappusilla rukoilleet eri uskontojen johtajat kauniilla tavalla toteuttivat. Tässä on malli meille.

Enkelit ovat jumallallisia sanansaattjia. Heidän olemuksestaan ei kovin paljon tiedetä, mutta heillä on selkeä tehtävä viedä sovinnon ja rauhan sanaa. Siksi enkeleihin on lupa liittää annos sankarillista gloriaa, jumalallista loistoa. Enkelit pehmittävät järkiperäisyyden (rationaalisuuden) kivettämän kovuutemme, hellällä hipaisullaan he tuovat kipeästi kaipaamaamme lämpöä ja kuultavuutta (transparenssia). Sen lisäksi, että he taistelevat hyvyyden ja kauneuden puolesta, he suojelevat ja varjelevat. Ja mikä ihmeellisintä enkeleillä on meille aina hyviä uutisia tuotavanaan.

Parasta mitä tänän voisi sattua, olisi enkelin kohtaaminen. Se toisi elämäämme muutoksen, hurman ja kukoistuksen. Olisi todella harmi, jos emme saisi pitää vieraanamme enkeleitä.

Veli-Matti Hynninen