Jumalan huolenpito

Sana sunnuntaiksi 23.09.01, Veli-Matti Hynninen

Antti ja Siiri

Antti ja Siiri, Antin 26-vuotispäivillä 16.9.2001 aattona Helsingin Castreninkadulla

(Matt.6: 25-34)

Tärkeintä elämässä on etsiä Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan.

Jeesus rohkaisee elämään huolettomasti ja luottavaisesti. Vaikka maailma natisee liitoksistaan ja tapahtumat myllertävät, elämässä on jotakin kestävää ja järkähtämätöntä. Jumalan valtakunta ei ole tästä maailmasta, se ei huoju eikä järky. Jumalan valtaamat ihmiset ovat vapaita rakastamaan, elämään iloisessa luottamuksessa Jumalan johdatukseen. Jumalallisen elämän silmäteränä on lähimmäinen, hänen parhaansa: ”Autuaampi on antaa kuin ottaa.”

Päivän otsikkona oleva sana Jumalan huolenpito on juuri nyt mitä ajankohtaisin. Jumala ei hylkää lapsiaan. Erityisen huolen kohteena ovat köyhät, nälkäiset, heikot, toisten maahan polkemat, tavalliset pienet ihmiset. Jumala tulee lähelle sitä, jolla on särkynyt sydän ja murtunut mieli. Päivän psalmi rohkaisee: ”Jätä taakkasi Herran käteen, hän pitää sinusta huolen.” (Ps.55:23).

Päivän evankeliumissa Jeeesus suorastaan hehkuu pyhää huolettomuutta. Ei pidä huolehtia hengestään, ei vaatetuksestaan, ei syömisestään eikä juomisestaan. Jeesus neuvoo ottamaan oppia taivaan linnuilta ja kedon kukilta. Ja sitten hän rohkaisee huimaan perusluottamukseen: ”Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.” Se mikä on mennyt, ei palaa, sitä ei pidä haikailla. Se mikä on tulossa, sitä ei kukaan vielä tunne. Mutta eläkää täydesti tämä hetki, nyt koittanut päivä. Tämä on se päivä jonka Herra on tehnyt, iloitkaamme ja riemuitakaamme siitä.

Täyden elämän salaisuuteen kuuluu antautuminen elämälle tässä ja nyt. Juuri tämä hetki on tärkeä, elä se täydesti.

Veli-Matti Hynninen