Kiitos pelastuksen lahjasta

Aamuhartaus Radio Deille 15.1.2002 Veli-Matti Hynninen

Moliere,Nasser, Martin Luther King

Moliere, Nasser, Martin Luther King s.15.1.

Hyvää huomenta. Tämä tammikuun 15. päivä on monelle syntymäpäivä, juhlapäivä joka sietää noteerata. Tänään vuonna 1622 syntyi ranskalainen näytelmäkirjailija Moliere (1622-1973), joka leikkisällä ja kriittisellä tavalla tarttuu näytelmissään yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Jos hän eläisi nyt meidän aikanamme, hän varmaankin kirjoittaisi satiirin eurosta tai veropolitiikasta, rahanahneudestamme ja itsekkäästä asenteestamme.

Tai ehkä muistatte vielä Egyptin presidentin Nasserin joka (s.15.1.1922- 1970), joka kansallisti Suezin kanavan ja kärsi 1967 kuuluisassa kuuden päivän sodassa kirvelevän tappion Israelille, Lähi-Idän tilanne on ollut polttava aina, iät ja ajat, siitä 15. tammikuuta syntyneen Nasserin elämäkin muistuttaa.

Ja vielä. Tunnettu saarnamies ja kristitty taistelija Martin Luther King (1929-1968) kokosi mustat heimoveljensä protestoimaan rotusortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hänen saarnan väkivallattoman maailman puolesta tuottivat hänelle Nobelin rauhanpalkinnon (1964) ja väkivaltaisen, ennenaikaisen kuoleman 1968. Hänellä oli unelma, unelma joka täyttyi lopulta vasta marttyyriudessa.

Onnittelen kaikkia teitä joilla tänään on syntymäpäivä tai nimipäivä. Tänään on Soljan päivä. Harvinainen nimi, joka otettiin allakkaamme tasan 52 vuotta sitten (15.1.1950). Osmo Iisalon kirjoittama romaani Soljalan emäntä on tehnyt tätä nimeä tunnetuksi.

Mutta enemmän kuin Molierea, Nasseria, Martin Luther Kingiä tai Soljaa onnittelen tänään sinua kuulija. Sinä nimestäsi ja iästäsi riippumatta olet tänään onniteltava siksi, että sinä olet jumalanlapsi. Tämän viikon päällekirjoituksena on sana Kasteen lahja. Se muistuttaa meitä Jumalan pelastusteosta Jeesuksessa Kristuksessa. Sinä olet osa häntä, olet hänen ruumiinsa, hänen seurakuntansa jäsen. Sinulle kuuluu täysi pelastus ilman sinun omaa ansiotasi, ilman omia ponnistelujasi, täysin ilmaiseksi ja täysin edellytyksettömästi Jumala tuhlaa rakkauttaan sinuun ja pitää sinusta tänään huolta. Sinä olet onniteltava ihminen sinä jumalanlapsi.”Te saatte riemuiten ammentaa vettä pelastuksen lähteistä.” (Jes.12:3) ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.” (Joh.1:29).

Tämän viikon raamatuntekstit aivan kuin kilpailisivat siitä miten ne voisivat kuuluttaa meille tätä pelastuksen kallista asiaa yksin armosta. Kirjeessään Tiitukselle Paavali suorastaan innostuu hehkuttamaan:

”Mutta kun Jumalan, meidän pelastajamme hyvyys ja rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyviin, hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme.” (Tiit.3:4-7).

Ja myös kolmannen vuosikerran toinen lukukappale Galatalaiskirjeestä (Gal.3:23-29) todistaa samaa, kun Paavali kirjoittaa:

”Mutta ennen kuin uskon aika tuli, me jouduimme olemaan lain vartioimina ja sen vankeina, kunnes usko ilmestyisi. Näin laki oli meidän valvojamme Kristuksen tuloon asti, jott5a me sitten tulisimme vanhurskaiksi uskosta. Nyt uskon ilmestyttyä emme enää ole valvojan alaisia.

Te kaikki olette Jumalan lapsia, kun uskotte Kristukseen Jeesukseen. Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne. Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi. Ja jos te kerran olette Kristuksen omia, te olette Abrahamin jälkeläisiä ja saatte periä sen, mikä hänelle oli luvattu.”

Me kaikki olemme siis yhtä, me kuulumme samaan Jumalan perheeseen, olemme sisaria ja veljiä Jeesuksessa Kristuksessa. Tämä on suoranainen ihme, että me olemme osa Kristusta, yhtä hänen kanssaan ja yhtä toistemme kanssa. Tästä armosta me tänään 15.1.2002 erityisesti kiitämme. Kaikukoon kiitosrukouksemme kirkkaana ja iloisena Jumalalle meidän Isällemme:

Kiitos rakas Taivaallinen Isämme, että olet meille lupauksesi mukaan armollinen. Kiitos että sinä tunnet meidät nimeltä ja että sinä olet kutsunut meidät yhteyteesi henkilökohtaisesti. Että saamme tuntea olevamme sinun lapsiasi ja että sinä olet todellisesti meidän kanssamme.

Kiitos että saamme elää yhtenä ja samana joukkona, sinun perheenäsi. Kiitos että tänä aamuna saamme yhdessä ylistää sinua ja kiittää sinua pelastuksen lahjasta.

Auta meitä Kristukseen kastettuja pysymään uskollisena kutsumuksessamme. Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen meidän Herramme kautta, joka elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa yhdessä jumaluudessa nyt ja ikuisesti. Aamen.