Luomakunnan sunnuntai 2001

Kukkia

Kukkia Dublinin keväässä

Luomakunnan sunnuntai 6.5.2001. Päivän aihe: Vastuu luomakunnasta. Liturginen väri: Vihreä. Tekstit: 1.Moos.1:1-11, Kol.1:12-20, Joh.1:1-4. Virret: 455, 125, 591, 461:1,6, 602:1-

Luomakunnan sunnuntaita vietetään jonakin kesäsunnuntaina touko- elokuun aikana. Tälle sunnuntaille on varattu omat tekstinsä ja aiheensa. Halutaan muistaa, että Jumala on sanallaan luonut kaiken olevaisen ja vastaa myös täydestä ylläpidosta. Mutta meille ihmisille on annettu vastuu luomakunnan hoidosta. Tehtävämme on varjella ja viljellä luomakuntaa. Tähän kuuluu myös vastuu siitä, ettemme tärvele, emmekä tuhoa sitä.

Luomakunnan sunnuntaina olisi aiheellista ottaa esille myös energiatuotanto ja siihen kuuluva eettinen vastuullisuus. Mitkä ovat sellaisia energiamuotoja, jotka pitkässä juoksussa tärvelevät luomakuntaa vähiten eivätkä jätä käyttämästämme hyödystä laskua jälkipolvien maksettavaksi?

Luomakunnan sunnuntai haastaa kaikki ihmiset vastuulliseen ympäristöpolitiikkaan. Lyhytnäköinen hyödyn tavoittelu voi merkitä esimerkiksi energiaa tuottavalle paikkakunnalle lyhytnäköistä hyötyä, verotuloja ja työpaikkoja. Mutta lyhytnäköinen hyöty voi aiheuttaa miljoonia vuosia kestävät haitat, jotka jäävät tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Virressä 602 lauletaan vetoavasti: ” Hämmennys valtaa usein tajuntamme, niin nopeaa on muutos maailmamme, kun luonnon aarteet, voimavarat sen valtaansa ottanut on ihminen.” Sama virsi jatkaa neljännessä säkeistössä: ”Hedelmät itsekkyyden karvaat jaamme, kun tuho uhkaa koko maailmaamme. Ja vaatimusten kierre suunnaton maan, veden ilman saastuttanut on.”

Luomakunnan sunnuntai kehottaa antamaan kunnian kaikesta yksin Herralle. ”Saakoon hän iloita kaikista teoistaan.”

Veli-Matti Hynninen