Kirkkoväylä jouluna 1998

25.12.1996 Joulupäivä

Päivän aihe: Teille on syntynyt Vapahtaja

Liturginen väri: Valkoinen

Alttarikynttilöitä: Kuusi

Teksti: Luuk. 2:1-20

Virret: 14,25,29,21,24, 33,34

Tästä saarnataan:

Jouluna Jumala syntyy ihmiseksi. Tämä salaisuus ei avaudu järjen päätelmin vaan katselemalla seimen lasta. Maailmaan ei tullut uusi aate vaan persoona: Jeesus Kristus on maailman pelastaja ja vapauttaja. Inkarnaatio on sitä, että Jumala syntyy ihmiseksi meidän pelastuksemme tähden.

Joulu antaa uskolle ja elämälle inkarnatorisen rakenteen. Jeesus ei ole vain mies Nasaretista, hän on Kristus Jumalan Poika. Ihmisten kirjoittama Raamattu ei ole vain yksi kirja monien joukossa vaan se on Jumalan sana. Historiallinen kirkko, monissa arkikysymyksissä kamppaileva seurakunta Loviisassa, Porvoossa, Artjärvellä, Lapinjärvellä, Myrskylässä, Pukkilassa, Askolassa tai Pornaisissa on Jumalan tosi kirkko. Ehtoollisen leipä ja viini ovat Kristuksen ruumis ja veri.

Joulu tarkoittaa täyttä inkarnaatiota: koko Jumalan sana syntyy ihmiseksi.Jouluna jaetaan lahjoja ja lähetetään kortteja sen merkiksi, että pelastus on tullut ihmiskunnalle lahjana. Jumala lahjoittaa pelastuksen katsomatta ihmisen laatuun. Puhdas lahja ojennetaan myös viholliselle ja vastustajalle. Siksi joululahjat heijastavat tätä lahjaa vain silloin, kun ne ojennetaan myös vastustajalle ja viholliselle.

Jeesus syntyy Betlehemin tallissa. Pelastushistoria toteutuu maailmanhistoriassa, tässä ja nyt.Jouluevankeliumi on osa arkitodellisuutta, osa maailmaamme, Eurooppaamme, Suomeamme.

Kun Kristus syntyy, pelastus astuu meidän keskellemme. Syntymällä alhaalla seimessä Jumala osoittaa, että pelastus on vastaanotettavissa vain alhaalla eli Jumala on tavattavissa vastakohdassaan: voima heikkoudessa, ikuisuus kuolemassa, täydellinen valo täydellisessä pimeydessä. Vastakohtaansa pukeutuva Jumala tarjoaa ihmiselle täydellisen yllätyksen.

Joulu saapuu, viettäkäämme juhlaa!

Veli-Matti Hynninen